Αυξήθηκαν κατά 278 εκατ. οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Μάιο

Αυξήθηκαν κατά 278 εκατ. οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Μάιο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 278 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, ενώ την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η πιστωτική συρρίκνωση με μείωση κατά 2% του υπολοίπου δανείων.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αυτές ανήλθαν στα 121,7 δισ. ευρώ τον Μάιο έναντι 121,426 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Η αύξηση των καταθέσεων ήρθε έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μείωσης, ωστόσο απόλυτα ελεγχόμενες, δεδομένου ότι ισχύουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν πέρυσι τέτοιες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο οι ροές νέων χρηματοδοτήσεων ήταν αρνητικές και διαμορφώθηκαν στα -357 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα επιδεινώθηκε σε -2,0%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με αναλυτές, η επιδείνωση της εικόνας οφείλεται στη γενικότερη επιδείνωση των συνθηκών, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας λόγω της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση «έκλεισε» στις 24 Μαΐου αλλά απαιτήθηκαν 2-3 εβδμάδες προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 85 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,2%, από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 14 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 46 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, αρνητική κατά 275 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Μάιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 195 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε στο -2,9%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή