Εξαρση κρουσμάτων ρατσισμού στη Βρετανία

Εξαρση κρουσμάτων ρατσισμού στη Βρετανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο παραιτηθείς Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε χθες έκκληση να «εξοριστεί διά παντός η μισαλλοδοξία», μετά την έξαρση κρουσμάτων ρατσισμού στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit. Η ειδική γραμμή καταγγελιών ρατσιστικών περιστατικών κατέγραψε αύξηση 57% τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων έχουν ομαδοποιηθεί ως #PostRefRacism (ρατσισμός μετά το δημοψήφισμα), η ρατσιστική βία, κυρίως φραστική, έχει πολλαπλούς αποδέκτες: πολίτες χωρών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία, πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στη Βρετανία, αλλά και Βρετανούς με διαφορετικό χρώμα δέρματος ή θρησκευτικά σύμβολα. Για μερίδα Βρετανών, η παρότρυνση «Vote Leave» φαίνεται ότι δεν αναφερόταν μόνο στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. αλλά και των ξένων από τη Βρετανία. Από τη δήθεν ευγενική ερώτηση ταμία πολυκαταστήματος σε πελάτισσα με ξένα χαρακτηριστικά αν χρειάζεται «βοήθεια για να φτιάξει τις βαλίτσες της» έως τα φυλλάδια περί «πολωνικών παρασίτων», τα οποία μοιράστηκαν το Σάββατο σε οικογένειες Πολωνών στην επαρχία του Κέμπριτζ και στην πακιστανικής καταγωγής δημοσιογράφο του BBC που περιλούστηκε χθες με ρατσιστικές ύβρεις στη βρετανική πόλη όπου γεννήθηκε, τα περιστατικά είναι πολλά. «Η διαμάχη για την Ε.Ε. βασίστηκε στην ιδέα των “απλών ανθρώπων που απειλούνται από τους άλλους”, δηλαδή από ανθρώπους που μοιάζουν διαφορετικοί», είπε ο ερευνητής Διαφυλετικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Ντέιβιντ Γκίλμπορν.

«Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε απαίσια συνθήματα στους τοίχους κέντρου πολιτισμού της πολωνικής κοινότητας, είδαμε ανθρώπους που ανήκουν σε μειονότητες να εισπράττουν λεκτική βία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Ας θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συνεισφέρει με καταπληκτικό τρόπο στη χώρα μας». Επί των ημερών του Κάμερον και ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επιδεινώθηκαν δραματικά οι συνθήκες για μερίδα της βρετανικής κοινωνίας μέσα από την επιβολή αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Η διοχέτευση της οργής και της ανασφάλειας στο πρόσωπο των ξένων χαρακτηρίζει τη ρητορική του Συντηρητικού Κόμματος και των μέσων ενημέρωσης που το στηρίζουν. Χθες, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία βρετανική εφημερίδα Sun, ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ, έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά με τον εξής τίτλο: «Δρόμοι γεμάτοι πολωνικά καταστήματα, παιδιά που δεν μιλούν αγγλικά… Αλλά η Union Jack (η σημαία της Βρετανίας) κυματίζει ξανά», έγραψε.

Η σχέση ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάποιες περιοχές της χώρας και στην άνοδο της ξενοφοβίας περιγράφηκε τον Μάρτιο από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι. Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας είπε ότι δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ρατσισμό όταν «στις ευάλωτες κοινότητες υπάρχει γνήσιος φόβος. Τι θα γίνει με τη στέγη; Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας; Τι θα γίνει με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας;».

Αντί, όμως, να αναδειχθούν τα ερωτήματα αυτά, με την ψήφο της Πέμπτης ήρθαν στο προσκήνιο άλλα, όπως το ποια θα είναι στο εξής η τύχη της αγγλικής γλώσσας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τις νομικές συνέπειες του Brexit, η επικεφαλής της επιτροπής θεσμών του Ευρωκοινοβουλίου Ντανούτα Χίμπνερ δήλωσε ότι τα αγγλικά κινδυνεύουν να μην είναι πλέον επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., αφού η Ιρλανδία έχει ορίσει ως δική της επίσημη γλώσσα την κελτική. Η Χίμπνερ περιέγραψε διάφορες λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί το ζήτημα αυτό, όπως το να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να ορίζουν παραπάνω από μία επίσημη γλώσσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή