Απογοητευτική η αντιμετώπιση των απορριμμάτων από τους δήμους

Απογοητευτική η αντιμετώπιση των απορριμμάτων από τους δήμους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβότερη από 37,5 έως 51,5 εκατ. ευρώ, με περίπου το ίδιο κόστος στην «καθημερινή» διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είναι η δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων για τους δήμους, έναντι της ανάθεσης όλου του «πακέτου» σε ιδιώτη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που θα τεθεί στην κρίση των δημάρχων την προσεχή Δευτέρα. Απογοητευτική πάντως παραμένει η αντιμετώπιση του μείζονος για την περιοχή προβλήματος από τους περισσότερους δήμους, καθώς οι 15 από τους 27 δήμους δεν κατέθεσαν καν δική τους πρόταση, ενώ τρεις στους πέντε νομούς δεν θέλουν ΧΥΤΑ στα όριά τους.

Η μελέτη του ΠΕΣΔΑ, που είναι απαραίτητος για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, ολοκληρώθηκε και εστάλη στους δήμους την προηγούμενη εβδομάδα. Η μελέτη, την οποία εκπόνησε ιδιώτης για λογαριασμό του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), προτείνει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά στην αποδοχή του σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάθεση, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε ιδιώτη της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλο τον νομό. Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, κάτι που έχουν ζητήσει οι δήμοι που αντιδρούν στη ΣΔΙΤ.

Το πρώτο σενάριο είναι το γνωστό. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται σε τρεις «ομάδες» δήμων. Η πρώτη περιλαμβάνει την Κορινθία, την Αργολίδα και τη βόρεια Αρκαδία, η δεύτερη τη νότια Αρκαδία και τη Μεσσηνία και η τρίτη τη Λακωνία. Σε καθεμία από αυτές κατασκευάζεται μία κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ένας ΧΥΤΥ. Η μελέτη εξετάζει ένα «υποσενάριο», δηλαδή την υλοποίηση της ΣΔΙΤ με τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (έναντι των κεντρικών). Οπως καταλήγει, με την προωθούμενη «κεντρική» λύση το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 156,9 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 83,2 εκατ. ευρώ δημοσία δαπάνη) και η διαχείριση των σκουπιδιών ανά τόνο θα κοστίζει 51,6 ευρώ. Ενώ με τις τοπικές μονάδες κομποστοποίησης (υποσενάριο) το κόστος της επένδυσης ανεβαίνει στα 174,1 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων η δημόσια συμμετοχή είναι 97,5 εκατ.) και η διαχείριση των απορριμμάτων θα κοστίζει 51 ευρώ ο τόνος.

Το δεύτερο σενάριο εξετάζει την υιοθέτηση των προτάσεων των δήμων για αποκεντρωμένη διαχείριση (χωρίς ΣΔΙΤ). Οπως εκτιμάται, θα απαιτηθούν δέκα μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και ένας ΧΥΤΥ ανά περιφερειακή ενότητα (νομό). «Η διασπορά των μονάδων οδηγεί σε μικρή σχετικά δυναμικότητα κάθε μονάδας, αφού μόνο τρεις από τις δέκα μονάδες έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη από 20.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά και δεν μπορεί να καλυφθεί στο σύνολό του με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι μονάδες αυτές θα παράγουν έσοδα», αναφέρεται. Οπως εκτιμάται, το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέρχεται στα 152,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα 134,5 εκατ. ευρώ. Ενώ το κόστος διαχείρισης θα ανέρχεται στα 51-61 ευρώ ο τόνος.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση πολλών δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ένα τόσο «καυτό» για την περιοχή τους πρόβλημα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων:

• Στην Αργολίδα κατέθεσε μόλις ένας δήμος από τους πέντε.

• Στην Αρκαδία κατέθεσαν δύο από τους πέντε.

• Στην Κορινθία κατέθεσαν και οι έξι δήμοι.

• Στη Λακωνία κατέθεσαν τρεις από τους πέντε.

• Στη Μεσσηνία τρεις από τους έξι δήμους.

Επιπλέον, οι δήμοι της Αργολίδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας δεν προτείνουν θέση για ΧΥΤΥ στα όριά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή