Οι μικρότεροι σε ηλικία «επιχειρηματίες»

Οι μικρότεροι σε ηλικία «επιχειρηματίες»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και το πρώτο βραβείο λαμβάνει… η ομάδα SmileyBin!» Φωνές χαράς ξεσπούν στο κατάμεστο από μαθητές και γονείς πολυχώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το «SmileyBin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας αναδείχθηκε ως η «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece». Πρόκειται για έναν ετήσιο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με στόχο την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας στους μαθητές.

«Είμαστε ένα μικρό Γυμνάσιο στα Αλώνια Πιερίας που έχει 50 παιδιά από 4 χωριά της περιοχής. Το βραβείο αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, καταλαβαίνουμε πως όλα στη ζωή είναι εφικτά» λέει φανερά συγκινημένη από το βήμα της εκδήλωσης η μαθήτρια Μαρία Κοκκαλά, η οποία στην εικονική επιχείρηση έχει τον ρόλο της διευθύντριας δημοσίων σχέσεων. Η ομάδα αποτελείται από 18 ακόμη μαθητές Γυμνασίου και δύο καθηγητές συμβούλους. Πρόκειται για τους μικρότερους σε ηλικία μαθητές «επιχειρηματίες» που κατάφεραν να μπουν στην τελική δεκάδα, από τα 100 σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», όπως είπε στην «Κ» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου κ. Μαρία Γιαννέτου.

«H συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, πραγματικά άλλαξε τη ζωή μας», είπε ο διευθυντής πωλήσεων, μαθητής Ιορδάνης Πασχαλίδης. «Μέχρι πέρυσι ήμασταν παιδιά που πηγαίναμε σπίτι – σχολείο, σχολείο – σπίτι. Φέτος έχουμε ζήσει απίστευτες εμπειρίες. Εχουμε γνωρίσει και συνεργαστεί με επαγγελματίες, έχουμε ένα καταπληκτικό δικό μας προϊόν, είμαστε σήμερα στην Αθήνα, σε ένα μήνα θα είμαστε την Ελβετία… Ολα μοιάζουν σαν ένα υπέροχο όνειρο»! Η νικήτρια ομάδα ξεκίνησε εντατικές προετοιμασίες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα γίνει στη Λουκέρνη της Ελβετίας στις 25-28 Ιουλίου.

Η «SmileyBin», το προϊόν για το οποίο διακρίθηκαν τα παιδιά, παράγει κάδους ανακύκλωσης, αυτόνομης διαχείρισης, από αλουμίνιο. Φωτοβολταϊκό πάνελ εξασφαλίζει το αυτόματο άνοιγμα της θύρας υποδοχής του ανακυκλώσιμου προϊόντος. Ο κάδος τίθεται σε λειτουργία με την κάρτα του πελάτη που θα παρέχεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ή τους Δήμους στους χρήστες. Στο εσωτερικό τους θα υπάρχει ζυγαριά ή βάση δυναμοκυψελών, η οποία θα υπολογίζει το βάρος του ανακυκλώσιμου υλικού που εισάγει ο χρήστης και θα πιστώνει μονάδες μέσω Wi-Fi στην προσωπική κάρτα του. Η πίστωση των πόντων θα οδηγεί σε ανταποδοτικότητα από την εταιρεία προς τον χρήστη (π.χ. έκπτωση στα δημοτικά τέλη, εκπτωτικά κουπόνια αγορών από συνεργαζόμενους φορείς).

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα «MAPP» του Λυκείου Κολεγίου Ψυχικού. Οι μαθητές ανέπτυξαν την εφαρμογή Marathon APPlication για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Δρομείς και θεατές θα μπορούν να αξιοποιούν υποστηρικτικές υπηρεσίες πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η υπηρεσία tracking για τον εντοπισμό και παρακολούθηση από τους θεατές των δρομέων, μέχρι τον τερματισμό τους.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «EPEIKON», του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Αφορά εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε συνδυασμό με συσκευή εικονικής πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Η ξενάγηση είναι οπτικοακουστική σε 4 γλώσσες.

Ειδικό βραβείο, με έπαθλο πλήρη υποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΥES, που διοργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κέρδισε η ομάδα «BUDGEE» από το Λύκειο Pierce-Aμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος.

Οι τρεις πρώτες ομάδες κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο, ευγενική προσφορά της Εθνικής Τράπεζας. Τα βραβεία υποστηρίζουν το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η Ελληνική Πρωτοβουλία και μια σειρά από ελληνικές τράπεζες και εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή