80 χρόνια πριν… 27/28 -VΙ-1936

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΛΑΧΟΣ ΚΑΤΑ ΖΟΛΩΤΑ:  (Από το κύριον άρθρον της 27ης Ιουνίου 1936) «Τα αγαθά της ελευθερίας: Ο κ. Ζολώτας (φωτογραφία), καθηγητής του Πανεπιστημίου, νέος ανήρ, έχων προφανή διάθεσιν να θορυβήση περί εαυτόν και την σοφίαν του, έγραψε χθες εις το “Ελεύθερον Βήμα” εν άρθρον –το οποίον θα ακολουθήση δεύτερον σήμερον– με τίτλον: “Είναι σκόπιμος η υποτίμησις της δραχμής;…” Αν εις την Ιταλίαν του Μουσσολίνι, την Γερμανίαν του Χίτλερ ή την Τουρκίαν του Κεμάλ ετόλμα ο κ. Ζολώτας να διατυπώση δημοσία το ερώτημα θα έπαυε την επομένην να είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου και Ζολώτας (…)».

ΒΑΡΕΙΣ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΖΟΛΩΤΑ:  (Ο Ζολώτας απάντησε και η «Καθημερινή» σημειώνει στο φύλλο της 28ης Ιουνίου 1936.) Ο κ. Ζολώτας μάς γράφει ότι θα «έπρεπε να γνωρίζωμεν» ότι έγιναν συζητήσεις εις οικονομικούς κύκλους περί του σκοπίμου μιας νέας υποτιμήσεως της δραχμής. Ημείς απαντώμεν ότι όχι μόνον δεν γνωρίζομεν τίποτε, αλλ’ είμεθα βέβαιοι ότι δεν έγιναν πουθενά, εκτός αν «οικονομικοί κύκλοι» ονομάζωνται είτε οι περί την οδόν Αριστείδου υποτιμηταί της δραχμής (μάλλον εννοεί χρηματιστικά γραφεία), είτε οι οφείλοντες μεγάλα ποσά εις δραχμάς, είτε οι αγορασταί υποθηκευμένων εις δραχμάς ακινήτων. (…).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ: Παρίσιοι, 27.- Αγγέλλεται εκ Σαγκάης ότι κατά πληροφορίας ιαπωνικής πηγής συμφωνία διά την προμήθειαν όπλων αξίας 100 εκατομμυρίων δολλαρίων υπεγράφη εις το Βερολίνον κατά τον μήνα Μάιον, μεταξύ της κυβερνήσεως του Ράιχ και της Κίνας. (…) Ιάπων στρατιωτικός παρέσχε την συγκατάθεσίν του. (…).

Ο Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ: Και εφέτος ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την προσπάθειάν του προς ψυχαγωγίαν του κοινού και τόνωσιν της κινήσεως εν ταις συνοικίαις, θα οργανώση εξ σειράς συναυλιών εν υπαίθρω. (…) Η Δευτέρα σειρά θα δοθή υπό της Ορχήστρας του Ωδείου, διευθύνοντος του κ. Μητροπούλου (…) α) την Δευτέραν 27 Ιουλίου εις την πλατείαν θεάτρου Ηρώδου του Αττικού, β) την Τετάρτην 29 Ιουλίου εις την πλατείαν Δεξαμενής και την Παρασκευήν 31 Ιουλίου εις την πλατείαν Κυψέλης. (…).

«ΜΑΝΤΡΑ» ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ: Με εξαιρετικήν επιτυχίαν και κοσμοσυρροήν εδόθη η προχθεσινή πρεμιέρα του δευτέρου προγράμματος της «Μάντρας» του Αττίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή