Αμοργός: Η ανεξάρτητη

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ανατολικό άκρο των Κυκλάδων, στα σύνορα με τα Δωδεκάνησα, βρίσκεται η Αμοργός, με το μακρόστενο πλαγιαστό σχήμα που την κάνει να μοιάζει ελαφρώς με ιππόκαμπο… Το νησί διαθέτει γνήσια ομορφιά, είναι διάσημο για τη φύση, τα μονοπάτια, τη ρακή και τα βοτάνια του και, παρά την ελαφρά μελαγχολία που το τυλίγει ώρες- ώρες, συνήθως αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το επισκέπτονται. Χαρακτηρίζεται, δε, από μια μικρή, πλην όμως σημαντική γεωγραφική ιδιαιτερότητα: έχει πολλά κέντρα, δηλαδή διαθέτει δύο εν ενεργεία λιμάνια, ενώ σε διαφορετικό σημείο βρίσκεται η Χώρα, γι’ αυτό καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για αρκετές οδικές διαδρομές.  

Προσκυνήστε στη Χοζοβιώτισσα, τη μονή που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αμοργού και το όνομά της μάλλον συνδέεται με την τοποθεσία Χοζιβά των Αγίων Τόπων. Εχει οκτώ ορόφους και είναι κυριολεκτικά αυτοκόλλητη με το βράχο στον οποίο χτίστηκε. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας, γι’ αυτό μην αφήσετε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο κατώφλι του να σας πτοήσουν. Αξίζει η ανάβαση, για να δείτε από κοντά το συγκεκριμένο κτίσμα αλλά και για τη θέα από εκεί ψηλά (ωστόσο, προτιμήστε ώρα που δεν έχει πολύ ήλιο και πάρτε μαζί σας νερό).

Απολαύστε αυθεντικές κυκλαδίτικες βόλτες στη Χώρα. Βρίσκεται στο μέσον και ελαφρώς προς τα νότια του νησιού και προσφέρεται για περίπατο σε ένα τοπίο λευκό και πάλι λευκό. Πολύ ενδιαφέρον έχει ο χώρος όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού. Πρόκειται για τον Πύργο του Γαβρά, ένα βενετσιάνικο μνημείο, κατά πάσα πιθανότητα του 16ου αιώνα ανακατασκευασμένο τη δεκαετία του ’70, που είναι πραγματικά όμορφο. Γενικά, στο σύνολό της η Χώρα της Αμοργού, με το κάστρο, το Πλατύστενο, τα Βορεινά, τα σοκάκια, τα πηγάδια και τις εκκλησίες που μπερδεύεις ποια είναι ποια, είναι από τις ωραιότερες του Αιγαίου.     

Γνωρίστε την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, τα δύο λιμάνια του νησιού που βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις (η Αιγιάλη γύρω στα 30 λεπτά με το αυτοκίνητο προς τα ΒΑ της Χώρας, τα Κατάπολα περίπου 10 λεπτά προς τα δυτικά). Κύριο χαρακτηριστικό της Αιγιάλης (ή σκέτα Γιάλης) είναι η μεγάλη αμμουδιά σε καμπυλωτό σχήμα αλλά και το αρκετά τουριστικό προφίλ της, με τα μπαράκια, τα ταβερνάκια και τα καταλύματα. Μη χάσετε τα τρία χωριά που συμπληρώνουν το τοπίο της με πιο παραδοσιακές πινελιές, δηλαδή τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό. Σπίτια ασβεστωμένα, στενοσόκακα, σκαλοπάτια, καμάρες, θέα και ηρεμία χαρακτηρίζουν την τριπλέτα των γιαλιώτικων χωριών. Τα Κατάπολα, τώρα, έχουν επίσης τουριστικά θέλγητρα, αλλά είναι γενικά πιο χαμηλών τόνων. Αν έχετε όρεξη για μια μικρή βόλτα, ξεκινήστε από τα Κατάπολα για το κοντινό Ξυλοκερατίδι.  

Ευχαριστηθείτε παραλίες και μονοπάτια. Το νησί έχει γενικά καλές ακρογιαλιές, όπως είναι η διάσημη Αγία Αννα, οι Τρεις Ιεράρχες, ο Αγιος Παύλος απέναντι από το νησάκι της Νικουριάς, η Καλοταρίτισσα, ο Μούρος, το Μαλτέζι, ο Αγιος Παντελεήμονας και αρκετές ακόμα. Αν είστε πεζοπόρος, στην Αμοργό θα βρείτε έναν μικρό παράδεισο, καθώς υπάρχουν αρκετά μονοπάτια κατάλληλα για εξερεύνηση (παρ’ όλα αυτά, πριν ξεκινήσετε, θα ήταν καλό να ενημερωθείτε για το βαθμό δυσκολίας και να επιβεβαιώσετε από τους ντόπιους ότι είναι όντως προσβάσιμα).

Μετάβαση

Στην Αμοργό θα φτάσετε από τον Πειραιά με πλοίο στο λιμάνι της Αιγιάλης (8 ώρες/72 με επιστροφή) και στα Κατάπολα (10 ώρες/72 ευρώ με επιστροφή), όπως επίσης και με ταχύπλοο (6 ώρες/118 ευρώ με επιστροφή).  

Διαμονή

Στο Aegialis Hotel and Spa (Τ/22850-73.393, www.amorgos-aegialis.com, από 193 ευρώ με πρωινό), η θέα του απέραντου γαλάζιου σε ηρεμεί, ενώ στην τιμή περιλαμβάνονται οι παροχές του spa – το λεγόμενο Λάλον Υδωρ Spa, που πήρε το όνομά του από το αρχαίο υδρομαντείο του Βαλσαμίτη. Στον κόλπο του Αγίου Παύλου το ξενοδοχείο Aquapetra (Τ/22850-73.011, www.hotelaquapetra.gr, από 137 ευρώ) συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο στυλ, ενώ στην Αιγιάλη θα βρείτε, επίσης, το ξενοδοχείο Gryspo’s (Τ/22850-73.412, www.grysposhotel-amorgos.com, από 88 ευρώ), με στούντιο και διαμερίσματα εξοπλισμένα με ψυγείο και κουζίνα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Στην Αιγιάλη αγαπημένος, για πολλούς, είναι ο Αμόργιαλος (Τ/22850-73.017), που σερβίρει κλασικές νοστιμιές, μεζέδες και ψημένη ρακή, αλλά και το Λιμάνι της Κυρα-Κατίνας (Τ/22850-73.269) για κακαβιά, πατατάτο και σαλάτα με κάππαρη. Αν έχετε όρεξη για τηγανητές πατάτες, κρεατικά και γενναίες μερίδες, περάστε από το Μαρουσώ (Τ/22850-72.331) στην Αρκεσίνη, στο νότιο κομμάτι του νησιού, ενώ αν είστε γλυκατζήδες και λάτρεις του σιροπιαστού, επισκεφτείτε το Καλλιστώ (Τ/22850-74.094) στη Χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή