Τζια: Η αγαπημένη των weekenders

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι το κυκλαδονήσι της διπλανής πόρτας, ο προορισμός-αστραπή για μια βουτιά-βάλσαμο ή για μια σύντομη απόδραση με ιστιοπλοϊκό, η εκδρομή του Σαββατοκύριακου με φίλους και παρεΐστικη ατμόσφαιρα, αλλά και το καταφύγιο για πολυήμερες διακοπές όπου θα ανακαλύψετε τον χαμένο σας εαυτό, με επιβράβευση τα καταγάλανα νερά των ερημικών παραλιών της ανατολικής πλευράς.

Ανακαλύψτε την Ιουλίδα. Με αφετηρία την Κορησσία, το λιμάνι όπου δένει το πλοίο από το Λαύριο, θα συνεχίσετε προς το Βουρκάρι, θα κάνετε στάση στο Γιαλισκάρι και θα ανηφορίσετε προς την Ιουλίδα, μία από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων. Ξεχωρίζει το κτίριο του δημαρχείου διά χειρός Τσίλλερ, χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από έναν θεόρατο βράχο, πάνω στα υπολείμματα του μεσαιωνικού κάστρου. Από εδώ κατηφορίζει το βατό μονοπάτι που περνάει από τον περίφημο, σκαλιστό στην πέτρα, αρχαϊκό Λέοντα προς τον Οτζιά.

Περάστε μία νύχτα στην Παναγία την Καστριανή. Χτισμένο στην άκρη του γκρεμού, με θέα που κόβει την ανάσα, το πάλλευκο μοναστήρι βρίσκεται στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε η εικόνα της Παναγίας. Προχωρώντας στα ενδότερα, θα παρατηρήσετε τον κάτω και τον επάνω ναό, ενώ σε κάποια από τα κελιά των μοναχών όσοι επιθυμούν μπορούν να διανυκτερεύσουν έναντι  συμβολικού ποσού. Ονομαστό είναι το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, με κόσμο να συρρέει από όλο το νησί.

Προσεγγίστε την αρχαία Καρθαία με τα πόδια. Εκτός από βαρκάκι, ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας είναι προσβάσιμος έπειτα από πεζοπορία περίπου 45΄ και αποζημιώνει με ένα απόκοσμο τοπίο, που περιλαμβάνει ένα πολυγωνικό τείχος που κυκλώνει την ακρόπολη και θεμέλια των προπυλαίων των ναών. Οι φίλοι των καταδύσεων θα θαμπωθούν από τους εναπομείναντες λίθινους όγκους του αρχαίου μόλου. Αν βρεθείτε την ώρα της αυγής ή του δειλινού, θα έχετε να θυμάστε για πολύ καιρό την ένταση της ενέργειας που εκπέμπει η συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ταξιδέψτε στο χρόνο με θέα τον πύργο της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για ένα τετράπλευρο οικοδόμημα του 4ου αιώνα π.Χ., τμήμα του οποίου υψώνεται ακόμη στο αρχικό ύψος των 20 μέτρων. Το αρχαίο κτίσμα ενσωματώθηκε κατά τον 16ο αιώνα στον περίβολο της μεταβυζαντινής Μονής της Αγίας Μαρίνας και έως τα μέσα του 19ου αιώνα σωζόταν ακέραιο, με τη στέγη και τον περιμετρικό εξώστη του, διαφυλάσσοντας μοναδικά στοιχεία αρχαίας αρχιτεκτονικής που υπάρχουν μόνο στο συγκεκριμένο μνημείο.

Επιλέξτε την παραλία που σας… πάει. Πολλοί συνωστίζονται στην κοσμική παραλία τού, γεμάτου από εξοχικές κατοικίες, Κούνδουρου, όσοι όμως προτιμούν πιο χαλαρές στιγμές κατευθύνονται προς το κοντινό Κουνδουράκι ή στους συνεχόμενους, πιο ερημικούς, βοτσαλωτούς όρμους νοτιότερα. Η φυσική ομορφιά της Τζιας, όμως, βρίσκεται στη γεμάτη βελανιδιές ενδοχώρα και στα σηματοδοτημένα λιθόστρωτα μονοπάτια που μπορείτε να επιλέξετε για πεζοπορία. Τα περισσότερα καταλήγουν σε εντυπωσιακές παραλίες, που προσφέρουν δροσερές στιγμές ανεμελιάς έως ότου εφοδιαστείτε, φυσικά, με το απαραίτητο κουράγιο για τη συνήθως ανηφορική επιστροφή. Σταθερές επιλογές για μπάνιο, ιδίως για οικογένειες, παραμένουν ο Οτζιάς με τη χρυσαφένια αμμουδιά του και τα πυκνά αρμυρίκια, αλλά και οι Ποίσσες. Στο δρόμο προς Καστριανή, οι παραλίες Ξύλα και Σπαθί συνδυάζουν έναν εναλλακτικό κοσμοπολιτισμό, μια και μετά τους στρωτούς χωματόδρομους υπάρχουν πλέον ανέσεις που τις κάνουν δημοφιλείς και σε όσους επιζητούν μια πιο οργανωμένη προσέγγιση του θαλασσινού τους μπάνιου.

 

Μετάβαση

Στην Τζια θα φτάσετε με το πλοίο από το λιμάνι του Λαυρίου (1 ώρα/25 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Τα αυτόνομα διαμερίσματα Saint George (Τ/22880-31.277, από 60 ευρώ) διαθέτουν βεραντάκια για ατελείωτα ηλιοβασιλέματα, πάνω από την παραλία Κουνδουράκι. Το συγκρότημα Κέως Κατοικίες (Τ/22880-21.661, από 120 ευρώ με πρωινό), ανάμεσα στην Κορησσία και το Βουρκάρι, με λιτή διακόσμηση και την πέτρα να κυριαρχεί. Τα δωμάτια και τα studios του αγροτουριστικού ξενώνα Red Tractor (Τ/22880-21.346, από 90 ευρώ) μέσα σε ένα κτήμα γεμάτο βελανιδιές και αμπελώνες – εδώ δοκιμάστε σπιτικά κουλουράκια με βελανίδια!

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Η Ταβέρνα της Αννας (Τ/22880-21.137), στον Οτζιά, με ποικιλία από μαγειρευτά και πίτες (ξεχωρίζει η πιπερόπιτα). Στον Σίμο (Τ/22880-24.280), στην Κάτω Μεριά, για τοπικές γεύσεις, όπως πασπαλά (χοιρινές μπουκιές με αυγά και ντομάτα), αλλά και κόκορα κρασάτο. Στις Εννέα Κόρες (Τ/22880-21.702), στο Βουρκάρι, για αστακομακαρονάδα. Στη Στροφή του Μίμη (Τ/22880-21.480), επίσης στο Βουρκάρι, για φρέσκο ψάρι. Στο Στέκι (Τ/22880-22.088), στην Ιουλίδα, σας περιμένουν τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες με ντιπ μαϊντανού, λουκάνικα αρωματισμένα με θρούμπι κ.ά. Από τον Αρισταίο (Τ/22880-21.345), στο δρόμο από το λιμάνι προς τη Χώρα, θα πάρετε μέλι, παστέλια, κάππαρη και γλυκό του κουταλιού «αμπουρκούνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή