Αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών από τον Μαρινόπουλο

Αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών από τον Μαρινόπουλο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της πτώχευσης, εκτός εάν τελικά εντός του Ιουλίου τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία εξυγίανσης, βρίσκεται η μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα της Ελλάδας, ο Μαρινόπουλος. Η εταιρεία χθες, υπό το βάρος των διαταγών πληρωμής από σειρά προμηθευτών της, κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων εναντίον της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα. Η αίτηση τελικώς, με πρωτοβουλία της έδρας, θα εκδικασθεί το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου. Παράλληλα, προμηθευτές, που διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης του Μαρινόπουλου, ενώ ζητούν και την ανατροπή μεταβιβάσεων ακινήτων της εταιρείας σε fund με έδρα το Κατάρ, το οποίο όπως υποστηρίζουν ανήκει στον μεγαλομέτοχο του Μαρινόπουλου.

Απειλή πτώχευσης

Εάν η αίτηση του Μαρινόπουλου απορριφθεί την Παρασκευή, τότε αυτομάτως η εταιρεία θα πτωχεύσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 12.500 χιλιάδες εργαζομένους και τους πάνω από 2.000 προμηθευτές και πιστωτές της. Η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θα εκδικασθεί το φθινόπωρο.

Συμφωνία εξυγίανσης για άμεση επικύρωση από το δικαστήριο κατά το άρθρο 106Β, όπως ήταν και το επιθυμητό σενάριο, δεν κατατέθηκε, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη. Ολα τα σενάρια βρίσκονται επί τάπητος, ωστόσο το μέγεθος των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε., που ανέρχονται σε 1,324 δισ. ευρώ, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των αποφάσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το επόμενο δεκαπενθήμερο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (είτε πρόκειται για εγχώριες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένου του Σκλαβενίτη, είτε πρόκειται για ξένα funds) θα προχωρήσουν σε οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) του Μαρινόπουλου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών που προτείνει ο Μαρινόπουλος, στην έκθεση που συνοδεύει την 108 σελίδων αίτηση αναστολής καταδιωκτικών μέτρων και περιλαμβάνεται στην επιχειρηματολογία της εταιρείας για να εισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης, προβλέπει τα εξής:

• Αποπληρωμή των οφειλών της προς τις τράπεζες και εταιρείες leasing σε 15 χρόνια με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο euribor τριών μηνών (σήμερα είναι 0,283%) και 3%. Πρόκειται για συνολικές οφειλές 496,7 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένο το ποσό των 135,58 εκατ. ευρώ.

• Αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους ύψους 4,28 εκατ. ευρώ εντός ενός έτους.

• Αποπληρωμή των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο (101,49 εκατ. ευρώ) σε 180 μηνιαίες δόσεις, εντός δηλαδή 15 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο δεν περιλαμβάνει σε καμιά περίπτωση «κούρεμα» οφειλών, κάτι όμως που παράγοντες της αγοράς θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ για να αποδώσει το όποιο σχέδιο εξυγίανσης του Μαρινόπουλου και να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία.

Από την άλλη, σε περίπτωση «ξαφνικού θανάτου», κάτι που θα οδηγήσει σε εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα αποπληρωθεί μόνο το 21,07% των συνολικών οφειλών της. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, ανέρχεται σε 279,14 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων (67, εκ των οποίων 39 με προσημείωση ή υποθήκη), εμπορευμάτων και συμμετοχών σε άλλες εταιρείες.

Οι πλέον ευάλωτοι σε αυτή την υπόθεση είναι οι χιλιάδες προμηθευτές –κυρίως μικρές και μεσαίες εταιρείες και όχι μεγάλες πολυεθνικές– οι απαιτήσεις των οποίων έναντι του Μαρινόπουλου δεν φέρουν εγγυήσεις. Από το ποσό των 722,78 εκατ. ευρώ συνολικών οφειλών θα λάβουν μόνο 36,78 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, το πλήρες ποσό οφειλής θα λάβουν εργαζόμενοι και Δημόσιο, ενώ οι τράπεζες θα λάβουν το 93,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή