Αποδοκιμάστηκε στο Στρασβούργο ο Νάιτζελ Φάρατζ

Αποδοκιμάστηκε στο Στρασβούργο ο Νάιτζελ Φάρατζ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαίτερα συναισθηματική ήταν η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες το πρωί. Ο πρόεδρός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη Βρετανία να είναι πιο σαφής για το ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, τονίζοντας ότι «θα ήθελα το Λονδίνο να μας δώσει τη θέση του, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά σύντομα, δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα».

Γιούνκερ: Γιατί βρίσκεστε εδώ;

Η συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ενδεικτική του κλίματος που θα αντιμετώπιζε αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Απευθυνόμενος στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ μέσα και μου προκαλεί έκπληξη που βρίσκεστε εδώ. Γιατί βρίσκεστε εδώ;».

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στο Ευρωκοινοβούλιο με έντονο ύφος πως έχει απαγορεύσει στους επιτρόπους του οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το μέλλον, τουλάχιστον μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Απαντώντας στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Φάρατζ είπε: «Αν θέλετε να πυροβολήσετε το πόδι σας, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες για εσάς παρά για εμάς».

Τη σκληρή στάση του κ. Γιούνκερ στήριξε και η Αγκελα Μέρκελ, που τόνισε: «Θα διασφαλίσουμε πως δεν θα γίνει “a la carte” διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς, ενώ θα υπάρχει απτή διαφορά ανάμεσα σε μία χώρα που θέλει να μείνει στην Ε.Ε. και μία που δεν θέλει». Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει η παραμικρή παρανόηση για τους όρους που ισχύουν και ότι θα ακολουθηθούν κατά γράμμα.

Συναισθηματική φόρτιση επικράτησε όταν ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς ευχαρίστησε τον Αγγλο επίτροπο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του το προηγούμενο Σάββατο. Ο κ. Χιλ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς ευρωβουλευτές από όλες τις πτέρυγες τον τίμησαν, χειροκροτώντας όρθιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή