Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις»

Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέση ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα πρέπει να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της Ευρώπης σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο κυρίαρχο δόγμα λιτότητας, με το οποίο η Ε.Ε. επέλεξε να σταθεί έναντι της κρίσης. Και εφόσον οι προσδοκίες αυτές ευοδωθούν, θα μπορούσε να αναπτυχθεί το περιθώριο μιας νέας προσέγγισης στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας είχε, σύμφωνα με συνεργάτες του, μία κατ’ αρχήν συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για την προώθηση μιας αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, για την οποία η Αθήνα προσδοκά και στη στήριξη της Πορτογαλίας.

Ο κ. Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που προκάλεσε το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, φρόντισε να υπογραμμίσει την εκτίμησή του ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει πορεία. Προσερχόμενος στη Σύνοδο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό δημοψήφισμα θα λειτουργήσει ως «αφύπνιση» για την Ε.Ε. «Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση, λόγω δημοκρατικού ελλείμματος και λόγω έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», δήλωσε, για να προσθέσει την ανάγκη «η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες». Προσδιόρισε, μάλιστα, και το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι αποφάσεις: «Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, τον διχασμό με τη σύγκλιση, την ανεργία με την ποιοτική εργασία και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες με τη διαφάνεια και τη δημοκρατία».

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η συμπλήρωση αυτές τις μέρες ενός έτους από τη διενέργεια του ελληνικού δημοψηφίσματος πυροδότησαν, ως φαίνεται, τη διάθεση συγκρίσεων στον πρωθυπουργό. Σε παρέμβασή του στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει τη διαφορετική αντιμετώπιση των Βρυξελλών και της ευρωπαϊκής ηγεσίας συνολικότερα. Η Βρετανία αντιμετωπίζεται φέτος με εξαιρετική ευγένεια, ενώ πέρυσι, όταν η Ελλάδα έκανε δημοψήφισμα, είχε πολύ χειρότερη αντιμετώπιση από την Ε.Ε., είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας. Για να επισημάνει εν συνεχεία ότι αυτό αποτελεί δείγμα πως υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους Ευρωσοσιαλιστές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης, καθώς, όπως είπε, «δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των Συντηρητικών στην Ευρώπη». Τέλος έθεσε το διαδικαστικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, ζητώντας να εμπλακούν σε αυτήν η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να μην εξελιχθεί σε μία διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες, η οποία θα ενισχύσει την καχυποψία.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής ατζέντας στην Ευρώπη. Είχε επίσης επαφές με τους επικεφαλής των ευρωομάδων των Πρασίνων και της Αριστεράς, με αντικείμενο την προοπτική σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή