Αιχμές Ν.Δ. για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και «Αυγής»

Αιχμές Ν.Δ. για δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και «Αυγής»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκολ από τα αποδυτήρια επιχείρησε να βάλει χθες η Ν.Δ., καθώς στη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα δάνεια στα κόμματα και στα ΜΜΕ κατήγγειλε ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εμπράγματη εγγύηση για το δάνειο που έχει λάβει από την Εθνική Τράπεζα, στο δε μετοχολόγιο της «Αυγής», που επίσης έχει δάνειο, συμμετέχει κυπριακή offshore εταιρεία.

Οι εν λόγω καταγγελίες που έκανε ο κ. Νότης Μηταράκης δεν θα είχαν ιδιαίτερη πολιτική σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χαρακτήριζε μέχρι σήμερα ανήθικα και σκανδαλώδη τα αντίστοιχα δάνεια που έχουν λάβει τα άλλα κόμματα, όπως και τα –επoνομαζόμενα από τους ίδιους– «συστημικά» ΜΜΕ. Το δε παράδοξο είναι ότι την ύπαρξη εμπράγματης εγγύησης για το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ –δηλαδή κάποιου κτιρίου που έχει στην κατοχή του– την είχε προτάξει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας ως «σκανδαλώδες» ότι τα άλλα κόμματα προσέφεραν ως εγγυήσεις μόνον τις μελλοντικές τους κρατικές επιχορηγήσεις. Κάτι που ο κ. Μηταράκης αποκάλυψε ότι είναι ψευδές, επικαλούμενος επιστολή του πρωθυπουργού προς την Εθνική Τράπεζα, στην οποία δεσμεύεται να βάλει υποθήκη ένα κτίριο που δεν έχει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αποκτήσει.

Αφορμή για την αντιπαράθεση που ακολούθησε στάθηκε η πρώτη εξέταση μάρτυρα στην Εξεταστική του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Την υπεράσπιση της κυβέρνησης ανέλαβε η κ. Αννέτα Καββαδία, η οποία υποστήριξε ότι τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα, εν αντιθέσει με αυτά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Λίγο αργότερα ανακοίνωση εξέδωσε και η «Αυγή», η οποία καταλόγισε αντιπερισπασμό στη Ν.Δ. «για να αντιπαρέλθει κάποια ακανθώδη για την ίδια θέματα», αλλά επισημαίνεται ότι δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή μια κυπριακής εταιρείας στο μετοχολόγιό της, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν είναι offshore ή ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της. Απάντηση δεν δόθηκε και στην έτερη αιχμή του κ. Μηταράκη, ότι και η «Αυγή» έκανε συμψηφισμό της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου της με διαφημίσεις της Εθνικής στις σελίδες της, πρακτική που επίσης είχε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη ο ΣΥΡΙΖΑ για τις «υπόλοιπες» εφημερίδες.

Ως προς την υπόλοιπη διαδικασία, τέλος, κύλησε ως αναμενόταν. Οι μεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν καταιγισμό ερωτήσεων στον κ. Φραγκιαδάκη, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια που δόθηκαν προ της κρίσης στα ΜΜΕ ήταν χαριστικά, ενώ εκείνος προσπαθούσε να τους πείσει πως τα δάνεια ήταν όλα εγγυημένα την περίοδο που δόθηκαν και ότι δεν ακολουθήθηκε διαφορετική πρακτική για τα ΜΜΕ παρά αυτή που ακολουθείτο για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις προ της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή