Η διαδοχή Κάμερον ενώπιον της Ιστορίας

Η διαδοχή Κάμερον ενώπιον της Ιστορίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κορυφαία αποστολή του νέου αρχηγού των Τόρις θα είναι να διαχειριστεί τις επιπτώσεις από το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας. Οι βουλευτές των Συντηρητικών πρέπει να ανακρίνουν τους υποψηφίους για τα σχέδιά τους επ’ αυτού – πριν οι δύο τελικοί υποψήφιοι τεθούν ενώπιον των μελών του κόμματος. Ακολουθούν έξι ερωτήματα που όλοι οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί πρέπει να απαντήσουν.

1. Θα εξασφαλίσετε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50;

Είναι πιθανότατα παράνομο να ξεκινήσει ο/η πρωθυπουργός επίσημες διαδικασίες διαζυγίου με την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. χωρίς να λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση από τους βουλευτές. Θα αποτελούσε επίσης καταφρόνηση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου που οι οπαδοί του Brexit ισχυρίζονται ότι θεωρούν τόσο σημαντική.

Ο λαός φυσικά μόλις ψήφισε να φύγει από την Ε.Ε. και η επιθυμία αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή, εκτός αν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη. Αλλά το δημοψήφισμα δεν έδωσε λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα προχωρήσει το διαζύγιο. Πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των βουλευτών πριν ληφθεί οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη απόφαση.

2. Θα παρουσιάσετε κάποιο σχέδιο εξόδου πριν αναζητήσετε την έγκριση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50;

Με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν πρέπει οι βουλευτές να αποτρέψουν τον ή την πρωθυπουργό από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 – αρκεί να έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ωστόσο η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα διαταράξει την οικονομία μας και τις πολιτικές μας σχέσεις με τους πιο στενούς μας συμμάχους. Θα ήταν παραφροσύνη να ξεκινήσουμε αυτό το τεράστιο εγχείρημα χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Ισως αποδειχθεί απαραίτητο να διερευνήσουμε διάφορες πιθανές επιλογές με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. πριν καταλήξουμε στην τελική μας θέση. Και σε κάθε στάδιο πρέπει να ζητείται η γνώμη των βουλευτών.

3. Αποτελεί για εσάς «κόκκινη γραμμή» η κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης για πολίτες της Ε.Ε.;

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, το στρατόπεδο του Leave ξεκαθάρισε ότι θα έβαζε τέλος στο αυτόματο δικαίωμα των πολιτών της Ε.Ε. να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα το αντικαθιστούσε με ένα σύστημα μοριοδότησης σαν αυτό που ισχύει στην Αυστραλία. Μετά την ψήφο ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται αμφίσημος. Είναι όντως «κόκκινη γραμμή»; Αν είναι, σημαίνει ότι θα χάσουμε την πλήρη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. Αν δεν είναι, μπορεί να διατηρήσουμε την πρόσβαση αυτή σε σημαντικό βαθμό και το πλήγμα για την οικονομία μας θα είναι λιγότερο σφοδρό.

4. Θέλετε να διαλύσετε την Ε.Ε.;

Οι οπαδοί του Brexit, μεταξύ των οποίων και ο Μάικλ Γκόουβ, έχουν πει ότι θέλουν να «απελευθερώσουν» ολόκληρη την Ε.Ε., όχι απλά να αποχωρήσουν από αυτήν. Αν ο/η διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθούσε μία τέτοια γραμμή, θα οδηγούσε στην πιο αιματηρή δυνατή έναρξη των διαπραγματεύσεων διαζυγίου.

5. Θα τηρήσετε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες;

Το στρατόπεδο του Leave είπε ότι θα ψήφιζε νόμους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να περιορίσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό πιθανότατα θα αποτελούσε παραβίαση των υποχρεώσεών μας βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών. Το ίδιο θα ίσχυε αν σταματούσαμε να συνεισφέρουμε στον κοινοτικό προϋπολογισμό πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης. Κινήσεις σαν κι αυτές θα καθιστούσαν αναπόφευκτη μία συγκρουσιακή διαδικασία χωρισμού.

6. Θα τηρήσετε τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης;

Οι αγορές ήδη καταρρέουν και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας έχει μειωθεί. Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η επιλογή των ψηφοφόρων την περασμένη εβδομάδα θα δημιουργήσει τρύπα στα δημόσια οικονομικά. Η επιβολή ενός ακόμα γύρου λιτότητας δεν θα ήταν δημοφιλής, αλλά η παραμέληση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα τρομάξει περισσότερο τους επενδυτές. Οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση του πρωθυπουργού.

*Ιδρυτής του InFacts

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή