Λέσβος: Ανεξάντλητη και χορταστική

Λέσβος: Ανεξάντλητη και χορταστική

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσπαρτη από ελαιώνες γη της αποτελεί πόλο έλξης για ανήσυχους ρομαντικούς αλλά και για όσους αναζητούν διακοπές που συνδυάζουν μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, μοναδικά γεωπάρκα, καλοδιατηρημένους οικισμούς και καλλιτεχνική διάθεση.

Αφήστε την αρχοντική Μυτιλήνη να σας γοητεύσει. Τα εκλεκτικιστικά αρχοντικά της συνθέτουν μια μεγαλοαστική εικόνα, σπάνια στον ελλαδικό χώρο, που μαγεύει τους επισκέπτες της πρωτεύουσας του νησιού. Οι χαρακτηριστικοί πυργίσκοι στις απολήξεις και τα παραδοσιακά ξύλινα σαχνισιά στις ποικίλες εκδοχές τους αποτελούν ενδείξεις του πλούτου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Επιδοθείτε σε ένα road trip άνευ προηγουμένου. Αφήνοντας την πόλη και το κάστρο της, φεύγετε νότια προς Βαρειά για μια απαραίτητη δόση πολιτισμού στο Μουσείο Θεόφιλου, όπου διαφυλάσσεται και παρουσιάζεται ένα πυκνό σύνολο από πίνακες του γνωστού ναΐφ ζωγράφου, καθώς και στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή-Ελευθεριάδη Τériade, όπου εκτίθενται τα περίφημα Grands Livres που προέκυψαν από τη συνεργασία του διάσημου τεχνοκριτικού με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Στη βόρεια πλευρά η διαδρομή Μυτιλήνη-Μανταμάδος είναι από τις ωραιότερες σε όλο το νησί, φιδογυριστή, παραθαλάσσια και γεμάτη ελαιόδεντρα· περνάει και από το διάσημο προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ. Ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψετε, συγκαταλέγεται και η Αγιάσος με τα λιθόστρωτα σοκάκια της, η Πέτρα με τις νεοκλασικές οικίες του 19ου αιώνα και, φυσικά, ο Μόλυβος με το κάστρο και τα αρχοντικά του.

Επισκεφτείτε το απολιθωμένο δάσος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και βρίσκεται στο Σίγρι, στη νοτιοδυτική πλευρά. Σε μια έκταση 150 στρεμμάτων περίπου απλώνονται δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων -και όχι μόνο- δέντρων σε ποικίλες αποχρώσεις. Περιηγηθείτε στο πάρκο, με τις ειδικά διαμορφωμένες πεζοπορικές διαδρομές, με πινακίδες στα σημεία ενδιαφέροντος, όπως απολιθώματα και εστίες ηφαιστείων. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε και το παρακείμενο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για να εντρυφήσετε πιο επισταμένως στη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου.

Κάντε μια μικρή παράκαμψη για το χωριό Χίδηρα. Πρόκειται για έναν από τους πλέον γραφικούς οικισμούς της δυτικής πλευράς, που όμως δεν υπολείπεται και σε επιτεύγματα που συνδυάζουν τέχνη και τεχνολογία. Το ψηφιακό μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» με τη σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγισή του ενισχύει τη διαδραστικότητα ανάμεσα στα εκθέματα και τον επισκέπτη, ζωντανεύοντας πίνακες του ζωγράφου της Σχολής του Μονάχου, που καταγόταν από την περιοχή. Και επειδή η ιστορία του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, λίγο βορειότερα από τη Σκάλα Καλλονής, ξακουστής για τις σαρδέλες της, αξίζει μια στάση και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής και εστιάζει στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.

Χαλαρώστε στην αμμουδιά. Η διαδρομή για τα Βατερά περνά από πυκνά δάση και οδηγεί στη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του νησιού μήκους 9 χλμ. Ανατολικότερα, στο Πλωμάρι, αξίζει η επίσης αμμώδης παραλία Τάρτι με τον χαρακτηριστικό βράχο για μακροβούτια, αλλά και το παραθαλάσσιο θέρετρο της Σκάλας Ερεσού, η πιο φημισμένη παραλία της Λέσβου. Οσοι, όμως, αναζητούν την περιπέτεια θα ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια του δύσβατου δρόμου που οδηγεί στον Καλαφάτη και στη Χρυσή Αμμο.

Μετάβαση

Αεροπορικώς από Αθήνα (από 60 ευρώ, με επιστροφή) και από Θεσσαλονίκη (από 90 ευρώ, με επιστροφή). Με πλοίο από Πειραιά (90 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Το Loriet Hotel (Τ/22510-43.111, από 50 ευρώ) στη Βαρειά αποτελείται από μία παραδοσιακή εξοχική κατοικία και ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα. Το Delfinia Hotel and Bungalows (Τ/22530-71.315, από 70 ευρώ), λίγο έξω από τον Μόλυβο, διαθέτει διώροφα πέτρινα σπιτάκια και υπέροχη θέα. Οι παραδοσιακές κατοικίες Ελαιώνας Νίκου (Τ/22510-44.536, από 120 ευρώ) ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος και τη θέα στον κόλπο της Γέρας.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Δεν γίνεται να μην πάτε για ουζάκι στο ιστορικό μεζεδοπωλείο-ουζερί Ερμής (Τ/22510-26.232), που διατηρεί απαράλλαχτη τη φυσιογνωμία του τόσο στην επίπλωση όσο και στους μεζέδες του. Στο Πλωμάρι θα φάτε μετά το μπάνιο σας στο Μπέρδεμα (Τ/22520-31.466), ταβερνάκι πάνω στο λιμάνι με κλασικά μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι και τοπικούς μεζέδες, όπως τσιγεροσαρμάδες και σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), ενώ λίγο έξω από τον Μόλυβο θα βρείτε την ονομαστή ταβέρνα Βαφειός (Τ/22530-71.752) στο ομώνυμο χωριό, για κρεατικά, τυροπιτάκια και καλομαγειρεμένους λαχανοντολμάδες. Ο Μπαλουχανάς (Τ/22510-51.948), μια απλή ταβέρνα πάνω στο κύμα, κοντά στην είσοδο του οικισμού στο Πέραμα, είναι γνωστή για τα τηγανητέλια (κολοκυθοκεφτέδες), τους χταποδοκεφτέδες, τη νόστιμη λακέρδα και τα φρέσκα όστρακα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή