Συμβιβασμός 15,3 δισ. δολ. για VW στις ΗΠΑ

Συμβιβασμός 15,3 δισ. δολ. για VW στις ΗΠΑ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ύψος 15,3 δισ. δολαρίων και πλέον θα ανέλθει ο εξωδικαστικός διακανονισμός λόγω της απάτης στις εκπομπές ρύπων μεταξύ της Volkswagen και των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ, καθώς και των δικηγόρων οι οποίοι εκπροσωπούν 475.000 πελάτες της και ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ομαδικών αγωγών στις ΗΠΑ. Κινήθηκε από τις περιβαλλοντικές αρχές της χώρας, καθώς και από τους προαναφερθέντες οδηγούς, στα οχήματα των οποίων είχε εγκατασταθεί από τη VW «έξυπνο» λογισμικό για την εκπομπή χαμηλότερων ρύπων κατά τη διάρκεια των επισήμων ελέγχων. Οταν, όμως, τα αυτοκίνητα αυτά κυκλοφορούσαν στους αυτοκινητοδρόμους, ρύπαιναν έτι περαιτέρω (σχεδόν 40 φορές το επιτρεπόμενο όριο), με αποτέλεσμα ένα τεράστιο σκάνδαλο απάτης, το οποίο εκτείνεται πέραν των ΗΠΑ και της Ευρώπης και αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αφορά δε 11 εκατομμύρια «πειραγμένα» οχήματα τόσο πετρελαιοκίνητα όσο και βενζινοκίνητα.

Σύμφωνα με σχετικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο γερμανικός κολοσσός θα θέσει κατά μέρος ποσόν 10,033 δισ. δολαρίων για την επιδιόρθωση και την επαναγορά οχημάτων, θα προβλέψει επένδυση 2 δισ. δολαρίων για την απορρύπανση της ατμόσφαιρας, καθώς και 2,7 δισ. δολάρια για χρηματοδοτήσεις έργων στις ΗΠΑ με στόχο την καθαρότερη αυτοκίνηση. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα λάβουν ως αποζημίωση, σε συνδυασμό με την προ του σκανδάλου αξία του οχήματός τους, από 5.100 έως και 10.000 δολάρια. Η Volkswagen πρέπει να αρχίσει να αγοράζει αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, οπότε θα δοθεί τελική έγκριση του διακανονισμού από τα δικαστήρια, και έως τον Ιούνιο του 2019 πρέπει να έχει ανακτήσει ή επισκευάσει το 85% των 475.000 οχημάτων – ειδάλλως θα της επιβληθεί πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων ανά ποσοστιαία μονάδα απόκλισης από το προαναφερθέν ποσοστό. Αναλυτές επισήμαναν στο πρακτορείο Reuters ότι ενδεχομένως στο τέλος η Volkswagen να μην καταβάλει το σύνολο των συμπεφωνημένων 10,033 δισ. δολαρίων, εάν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν τις επισκευές και οι οδηγοί επιλέξουν να δώσουν τα αυτοκίνητά τους για επιδιόρθωση. Τέλος, αναφέρεται πως επίκειται και νέος διακανονισμός μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και τουλάχιστον 44 πολιτειών, που θα υπερβεί τα 600 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή