Σε τροχιά αποκατάστασης οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν

Σε τροχιά αποκατάστασης οι σχέσεις Πούτιν-Ερντογάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων επισημοποίησαν χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία, τον Νοέμβριο του 2015.

Η συνομιλία των δύο ηγετών χαρακτηρίσθηκε «επαγγελματική και εποικοδομητική» από το Κρεμλίνο, ενώ πηγές της τουρκικής προεδρίας έκαναν λόγο για «πολύ εποικοδομητικό και θετικό» διάλογο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο συνόδου κορυφής της ομάδας χωρών G20, η οποία θα λάβει χώρα στην Κίνα. Τη συνάντηση αυτή θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στο Σότσι, στο περιθώριο του φόρουμ συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Τον δρόμο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων άνοιξε η πραγματιστική στροφή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπέβαλε επίσημα απολογητική επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για το συμβάν του περασμένου Νοεμβρίου, στα συροτουρκικά σύνορα, όπως αξίωνε το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής, τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί «με αντικειμενικό τρόπο» η δίκη Τούρκου πολίτη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για την εκτέλεση του Ρώσου πιλότου που είχε εκτιναχθεί με αλεξίπτωτο από το καταρριφθέν αεροπλάνο του, στο περιστατικό της 24ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβίβασε τα συλλυπητήριά του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει εντολές, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα αρθεί η απαγόρευση τουριστικών πακέτων με προορισμό την Τουρκία, κάτι που αναμένεται να δράσει αναζωογονητικά για τη βαρύτατα τραυματισμένη τουρκική τουριστική βιομηχανία.

Συμφωνία και με Ισραήλ

Την ίδια περίπου ώρα, το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για αποκατάσταση ομαλών διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες είχαν διαρραγεί μετά τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010. Οπως έγινε γνωστό, η απόφαση ελήφθη με ψήφους επτά έναντι τριών. Οι διαφωνούντες αποδοκίμασαν την απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποδεχθεί την τουρκική αξίωση για καταβολή αποζημιώσεων, της τάξης των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, στα θύματα της επιδρομής (10 Τούρκοι πολίτες είχαν χάσει τότε τη ζωή τους), ενώ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό τους ότι δεν άσκησε την απαιτούμενη πίεση στην Αγκυρα, ώστε να εξασφαλισθεί η επιστροφή δύο Ισραηλινών πολιτών που πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι από την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς, στη Γάζα.

Οι δύο χώρες αναμένεται να αρχίσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας τη διαδικασία ανταλλαγής πρεσβευτών. Τη βούληση του Ισραήλ για αποκατάσταση σχέσεων συνεργασίας αντικατοπτρίζει και η χθεσινή, συλλυπητήρια επιστολή του προέδρου της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν, προς τον Τούρκο ομόλογό του για την τρομοκρατική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Στην επιστολή του, ο κ. Ριβλίν στέκεται ιδιαίτερα στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών εναντίον του κοινού εχθρού, της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή