Δρίτσας για Cosco: Πιθανές οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ΟΛΠ

Δρίτσας για Cosco: Πιθανές οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για ΟΛΠ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαναγγέλλοντας πιθανές αλλαγές στην κατεύθυνση των σοβαρών έγγραφων παρατηρήσεων της Cosco, αύριο κατά την διαδικασία τελικής έγκρισης του νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΟΛΠ, υποδέχθηκε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σχετική επιστολή της κινεζικής εταιρείας που και λόγω του περιεχομένου της αλλά και του ύφους με την οποία συντάχθηκε έπεσε σαν κεραυνός στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου το νομοθέτημα συζητείτο με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Χρειάζεται ψυχραιμία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας, και ως απάντηση στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων με αφορμή την ύπαρξη αυτής της επιστολής. «Η επιστολή αυτή δείχνει ότι δεν λέτε μόνο ψέματα στον ελληνικό λαό, αλλά και πως έχετε παραπλανήσει ακόμα και την αντισυμβαλλόμενη εταιρία» τόνισε η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ). «Θα κάνετε τις αλλαγές που ζητεί η Cosco;», ρώτησε τον υπουργό Ναυτιλίας ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος από νωρίς είχε ζητήσει να προσέλθει εκπρόσωπος της εταιρείας στη βουλή, στο πλαίσιο της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων. «Τα γνωρίζατε όσα αναφέρονται στην επιστολή;» σημείωσε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), ενώ ο κ. Σπ. Δανέλλης αναρωτήθηκε αν μετά από την τελευταία αυτή εξέλίξη, θα πρέπει να αναμένεται έως και διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – που ως γνωστόν σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Εναντι των παρατηρήσεων και των παρεμβάσεων αυτών είναι που ο κ. Δρίτσας συνέστησε «ψυχραιμία», ενώ δεν έκρυψε και την ενόχλησή του από το «ύφος» με το οποίο καταγράφει στην επιστολή του τις ενστάσεις της Cosco ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Σας καλώ να αναρωτηθείτε αν το ύφος αντιστοιχεί στο σεβασμό του Κοινοβουλίου και της νομιμότητας» είπε, πριν σημειώσει πως δεν θα δώσει συνέχεια στην πτυχή αυτή, παρά το γεγονός ότι αισθάνεται προσβεβλημένος. Για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων τονίζοντας: «Απαιτείται συστηματική μελέτη της επιστολής. Αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μια επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται υπό αμφισβήτηση θέματα όπως η συνέχιση της διαδικασίας ή να απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα».

Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλλει προς ψήφιση –όπως και έπραξε- κυρωτικό νόμο που να διαφέρει του «σχεδίου κυρωτικού νόμου» το οποίο είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης συμφωνηθέντων, τόνισε για να προσθέσει: «Θα ληφθεί υπόψη και αυτή η επιστολή. Η κυβέρνηση θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις, θα δούμε τί θα γίνει. Ως αύριο (σήμερα) θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις. Γι αυτό και ζήτησα ψυχραιμία». Στα αξιοσημείωτα είναι πως λίγο μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της επιστολής, στην αίθουσα προσήλθε, δίχως να λάβει το λόγο ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, με τις ψήφους όχι μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, το σχέδιο νόμου είχε εγκριθεί επί της αρχής. Η ΝΔ είχε δηλώσει πως επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια, ενώ το καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Στην δε διαδικασία ακρόασης φορέων, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας τόνισε πως δεδομένων των συνθηκών η σημερινή διοίκηση του Ταμείου πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις στη σύμβαση και ως προς το οικονομικό σκέλος της υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή