Δεν αποκλείει ντόμινο στην Ε.Ε. ο Σόιμπλε, μετά την έξοδο Βρετανίας

Δεν αποκλείει ντόμινο στην Ε.Ε. ο Σόιμπλε, μετά την έξοδο Βρετανίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διεμήνυσε στο Λονδίνο πως «δεν έχει απεριόριστο χρόνο να αποφασίσει να κινήσει την αίτηση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Παράλληλα δήλωσε ότι όσο η αβεβαιότητα, η οποία σχετίζεται με τα επόμενα βήματα μετά το Βrexit, παρατείνεται, τόσο δηλητηριάζει την Ε.Ε., ενώ δεσμεύτηκε να πράξει καθετί αναγκαίο για να περιοριστεί η βλάβη. Πάντως διασαφήνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει, επίσης, καταρτίσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη μετά το Brexit Ε.Ε., στο πλαίσιο του οποίου ενδέχεται ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περισταλεί, εκείνος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει και να επιβληθεί αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Τα σχετικά αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Επικαλείται, συγκεκριμένα, εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο αναφέρεται ότι θα επιδιωχθεί η πιστή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η δε ενίσχυση της πειθαρχίας θα προβλέπει τη δυνατότητα απόρριψης σχεδίων προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης, εάν δεν συνάδουν με τον στόχο του ελλείμματος. Κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορούσαν να υπάρχουν και κίνητρα τα οποία να προβλέπονται για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ώστε και εκείνα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για τις λεγόμενες «συστάσεις προς επιμέρους χώρες», οι οποίες πιθανόν να μπορούσαν να συνδεθούν και με τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Οσον αφορά στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει δραστική αλλαγή της θέσης της.

Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό δρα με πολιτικό τρόπο, θα μπορούσαν να διαχωρισθούν τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από εκείνα της εποπτείας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών. Αυτήν την εποπτεία, όπως διατυπώνεται στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο Σόιμπλε, αναμένεται να αναλάβει μία ανεξάρτητη αρχή. Αλλαγές επιφυλάσσει το σχέδιο αυτό και στον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εποπτεία και η παρακολούθηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης θα αποσπαστούν από την ΕΚΤ. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSΜ) προβλέπεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω. Προβλέπεται και η σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με την παροχή βοήθειας από τον ESΜ. Τέλος σημειώνεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναλαμβάνει δημόσιες πρωτοβουλίες, αναμένοντας να κατακαθίσει η σκόνη του δημοψηφίσματος της Βρετανίας και του αδόκητου αποτελέσματός του, αλλά και να διερευνηθούν οι προτάσεις επιπλέον νομισματικής ένωσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή