Αποσύνθεση στο Ρίο, απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αποσύνθεση στο Ρίο, απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, τα ελικόπτερα της αστυνομίας βρίσκονται καρφωμένα στο έδαφος, τα οχήματα περιπολίας είναι παρκαρισμένα και οι δυνάμεις ασφαλείας, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, σχεδόν ζητιανεύουν για στυλό, είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτί υγείας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις συνθήκες ασφαλείας στην κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση. Η Βραζιλία διανύει τη χειρότερη περίοδο ύφεσης εδώ και δεκαετίες, με τον κυβερνήτη του Ρίο να έχει κηρύξει καθεστώς οικονομικής καταστροφής αυτό τον μήνα, προκειμένου να υποστηρίξει τις δημόσιες δαπάνες για την ασφάλεια της πόλης. «Πώς θα αισθανθούν οι άνθρωποι ασφαλείς σε μια πόλη που δεν έχει ασφάλεια», δήλωσε ο κυβερνήτης Φρανσίσκο Ντορνέλες στην τοπική εφημερίδα O Globo. «Μπορούμε να διοργανώσουμε εκπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά εάν δεν γίνουν κάποια βήματα, θα μπορούσαν να είναι μεγάλη αποτυχία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πολιτεία του Ρίο έχει μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περικοπές και στη χρηματοδότηση της αστυνομίας. Περίπου ο μισός στόλος περιπολικών βρίσκεται καθηλωμένος, ώστε να εξοικονομηθεί βενζίνη, ενώ οι μισθοί των αστυνομικών δεν καταβάλλονται με συνέπεια. Τη Δευτέρα, οργισμένα μέλη των αστυνομικών αρχών που απεργούσαν, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο, κρατώντας πλακάτ που απευθύνονταν στους ξένους επισκέπτες. «Καλωσήρθατε στην κόλαση. Οποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι ασφαλής», ήταν το μήνυμά τους γραμμένο στα αγγλικά.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του κοινωνικού ερευνητικού Ινστιτούτου Igarape, η αυτοπεποίθηση των δυνάμεων ασφαλείας έχει κλονισθεί ιδιαίτερα από τις περικοπές, αλλά ο αριθμός των ενεργών αστυνομικών στους δρόμους αρκεί για την αποφυγή παραβίασης της ασφάλειας στην περιοχή γύρω από τα αθλητικά κέντρα. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει ότι τα δημοσιονομικά ζητήματα της πόλης δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Περίπου 85 χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες αναμένεται να αποσπασθούν από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου με αφορμή την παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, που θα προσελκύσει κατά προσέγγιση περίπου 350 χιλιάδες με 500 χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό σε μια πόλη δώδεκα εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί το πεδίο δράσης ανταγωνιζόμενων ένοπλων καρτέλ ναρκωτικών.

Η πολιτική αστυνομία του Ρίο παραδέχθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση ότι ορισμένα τμήματα λαμβάνουν δωρεές σε προμήθειες γραφείου. Η ύφεση έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση της οικονομίας της Βραζιλίας κατά 4% το περασμένο έτος. Κατά τη διάρκεια της «χρυσής περιόδου» ανάπτυξης της βραζιλιάνικης οικονομίας, το κράτος είχε προσφέρει φοροαπαλλαγές σε όλα τα μεγέθη εταιρειών. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ακόμη περισσότερο με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, που αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων καταβάλλονται με δόσεις, ενώ οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση μηνών. Το καθεστώς οικονομικής καταστροφής που κήρυξε ο κυβερνήτης του Ρίο άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 2,9 δισ. ρεάλ Βραζιλίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα οποία ίσως λειτουργήσουν επιβοηθητικά για τη βελτίωση της κατάστασης της πολιτικής αστυνομίας, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή