Σε διορθώσεις τουλάχιστον δύο σημείων προχωράει η κυβέρνηση

Σε διορθώσεις τουλάχιστον δύο σημείων προχωράει η κυβέρνηση

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διορθωτικές παρεμβάσεις σε τουλάχιστον δύο σημεία της σύμβασης με την Cosco, που έφερε προς κύρωση στη Βουλή, προχωρά σήμερα η κυβέρνηση, έπειτα από την οργισμένη αντίδραση της κινεζικής εταιρείας προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία ουσιαστικά εγκαλούσε την κυβέρνηση για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ζητώντας να ενημερωθεί για το θέμα ο πρωθυπουργός. Αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι θα γίνουν διορθώσεις στις προβλέψεις για έγκριση των έργων σε 90 ημέρες και για την έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής. Κυβερνητική πηγή τόνιζε χθες το βράδυ ότι στα υπόλοιπα σημεία οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει δεν επηρεάζουν τον χαρακτήρα της σύμβασης. Το ΤΑΙΠΕΔ επιφορτίσθηκε να συντάξει την απαντητική προς την Cosco επιστολή και μένει να φανεί εάν θα βρεθεί κοινός τόπος με την αλλαγή αυτών των δύο σημείων.

Η κυβέρνηση έσπευσε να απλώσει δίχτυ προστασίας πάνω από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, με ανώτατες κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι η χθεσινή κρίση εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα της σφοδρής επιθυμίας «κύκλων περί την Cosco» να αντικατασταθεί ο κ. Δρίτσας. Ετσι, οι ίδιες πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Δρίτσας προώθησε τη σύμβαση με την κινεζική εταιρεία όπως ακριβώς αυτή είχε συμφωνηθεί, και ορισμένες παρεμβάσεις έγιναν εν συνεχεία από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση της σύμβασης με το ελληνικό δίκαιο. Υστερα από την αντίδραση που εκδηλώθηκε από την κινεζική πλευρά και δεδομένης της σημασίας που έχει για την κυβέρνηση να κυρωθεί η σύμβαση πριν ο κ. Αλέξης Τσίπρας μεταβεί στην Κίνα για την επίσημη επίσκεψη εκεί (2-6 Ιουλίου), αποφασίσθηκαν οι διορθωτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, άμεσα άνοιξε χθες βράδυ δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εταιρεία, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να αφήσουν αιχμές για τους χειρισμούς που έγιναν από την εταιρεία ή από ορισμένους γύρω από αυτήν συμβούλους. Ειδικότερα γινόταν λόγος για «βιαστική ενέργεια» και για σκοπιμότητες, με προφανή επιδίωξη να τορπιλισθεί το καλό κλίμα και η συμφωνία καθαυτή, και εξέφραζαν την απορία τους για τη σπουδή να σταλεί στους βουλευτές μία επιστολή σε καταγγελτικό ύφος, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επικοινωνία με τους αρμοδίους προς αναζήτηση διευκρινίσεων.

Στη Βουλή, λίγο νωρίτερα, ο κ. Δρίτσας είχε προαναγγείλει αλλαγές, σπεύδοντας να τονίσει ότι «χρειάζεται ψυχραιμία».

Η κοινοποίηση της επιστολής στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου από το πρωί και με τη διαδικασία κατεπείγοντος συζητείτο ο κυρωτικός νόμος της σύμβασης παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco, έπεσε σαν βόμβα. Τη σοβαρότητα των κινεζικών ενστάσεων ανέδειξαν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο της Ν.Δ. Ολγα Κεφαλογιάννη να σημειώνει ότι. όπως φαίνεται πια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί παρελκυστική στάση όχι μόνο έναντι της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της μεγάλης αντισυμβαλλόμενης εταιρείας. «Θα κάνετε τις αλλαγές που ζητεί η Cosco;», ρώτησε τον υπουργό Ναυτιλίας ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Τα γνωρίζατε όσα αναφέρονται στην επιστολή;», σημείωσε η κ. Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ), ενώ ο κ. Σπ. Δανέλλης αναρωτήθηκε αν μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται έως και η διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – η οποία, ως γνωστόν, σχεδιάστηκε να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Εναντι αυτών των παρατηρήσεων και αυτών των παρεμβάσεων είναι που ο κ. Δρίτσας συνέστησε «ψυχραιμία», ενώ δεν έκρυψε και την ενόχλησή του από το «ύφος» με το οποίο καταγράφει στην επιστολή του τις ενστάσεις της Cosco ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Σας καλώ να αναρωτηθείτε αν το ύφος αντιστοιχεί στον σεβασμό του Κοινοβουλίου και της νομιμότητας», είπε, πριν σημειώσει πως δεν θα δώσει συνέχεια στην πτυχή αυτή, παρά το γεγονός ότι αισθάνεται προσβεβλημένος. Για να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων: «Απαιτείται συστηματική μελέτη της επιστολής. Αλλά χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται υπό αμφισβήτηση θέματα όπως η συνέχιση της διαδικασίας ή να απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα».

Ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι στο κείμενο της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση –όπως και έπραξε– κυρωτικό νόμο που να διαφέρει του «σχεδίου κυρωτικού νόμου» το οποίο είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης συμφωνηθέντων, τόνισε έσπευσε να προσθέσει: «Θα ληφθεί υπ’ όψιν και αυτή η επιστολή. Η κυβέρνηση θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις, θα δούμε τι θα γίνει. Ως αύριο (σήμερα) θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις. Γι’ αυτό και ζήτησα ψυχραιμία». Στα αξιοσημείωτα είναι πως, λίγο μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της επιστολής, στην αίθουσα προσήλθε, δίχως να λάβει τον λόγο, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή