Εκλογικός νόμος, σύμβαση ΟΛΠ στην ατζέντα

Εκλογικός νόμος, σύμβαση ΟΛΠ στην ατζέντα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθεση της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή, το αργότερο μέχρι αύριο, και η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κύρωσης της σύμβασης με την Cosco για τον ΟΛΠ βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, επισήμανε σε δήλωσή του την κρισιμότητα της συγκυρίας για την Ε.Ε. και τάχθηκε υπέρ ενός new deal, ενός νέου σχεδίου για την επόμενη μέρα, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της και ιδιαίτερα τους νέους. Και ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του σχεδίου προέταξε την κοινωνική ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της μείωσης της ανεργίας και της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών.

Στο εσωτερικό μέτωπο, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα περιορισθούν στην κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα και στην παροχή δικαιώματος ψήφου από τα 17. Η κατάθεση της πρότασης αυτομάτως σημαίνει την έναρξη διαδικασίας μιας δημόσιας διαβούλευσης, που θα αποσαφηνίσει και τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή και εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες, για την άμεση εφαρμογή του νόμου, 200 ψήφους. Για την ώρα, κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται να δηλώσουν ότι η συγκέντρωση των 200 ψήφων θεωρείται «πιθανή αλλά όχι βέβαιη» και παραδέχονται ότι «η αριθμητική γύρω από τον εκλογικό νόμο είναι ρευστή».

Το Μαξίμου επενδύει σε εσωκομματικές πιέσεις και ζυμώσεις, ακόμη και σε ρήγματα και διαφοροποιήσεις σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πρωτίστως, αλλά και στο ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι ο Περισσός έχει εμφανισθεί κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο στήριξης της κυβερνητικής πρότασης. Οσον αφορά το Ποτάμι, η κυβερνητική ηγεσία εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί εσωτερικά μια συζήτηση, αλλά και πιέσεις. Για το ΠΑΣΟΚ, τέλος, στο Μαξίμου θεωρούν ότι παρά το ότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταθέσει μια πολύ κοντινή πρόταση για καθιέρωση απλής αναλογικής, η επιμονή της κ. Φώφης Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αποσπασματικά», ενδεχομένως αξιοποιηθεί ως προπέτασμα να αρνηθεί να στηρίξει τα δύο σημεία στα οποία επί της ουσίας περιορίζεται η κυβερνητική παρέμβαση.

Μένει να φανεί εάν μπορεί να ασκήσει γεφυροποιό επίδραση στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που θα έχει σήμερα στην Αθήνα σειρά συναντήσεων. Η επίσκεψη του κ. Γκάμπριελ, ο οποίος θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και για επενδύσεις στη χώρα μας, πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, έχει και πολιτικό. Και τούτο διότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος είναι υποστηρικτής της προσέγγισης του κ. Τσίπρα με τους Ευρωσοσιαλιστές, αλλά και υπέρμαχος της ενότητας του κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάμπριελ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή