Μόνιμος στόχος εξτρεμιστών η Τουρκία

Μόνιμος στόχος εξτρεμιστών η Τουρκία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την τριπλή βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άτομα, τα οποία προστέθηκαν στη λίστα των τουλάχιστον 250 θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία αποτελεί μόνιμο στόχο εξτρεμιστών και έχει τεθεί σε διαρκή επιφυλακή. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που σημειώνεται μέσα στον μήνα, καθώς στις αρχές του Ιουνίου τουλάχιστον επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν όταν βόμβα εξερράγη στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Η χώρα συγκλονίζεται συνεχώς από νέα αιματηρά επεισόδια, αφού καλείται να αντιμετωπίσει την απειλή τόσο των πιθανών επιθέσεων από μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) όσο και του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Τον Μάρτιο, με διαφορά μιας εβδομάδας, οι δύο πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Τουρκίας δέχθηκαν επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 37 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Στις 13 Μαρτίου, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Αγκυρα, ενώ στις 19 Μαρτίου το ISIS στοχοποίησε αγορά στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις Ισραηλινοί και ένας Ιρανός πολίτης.

Καθώς η Τουρκία έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επιθέσεις, οι ξένοι επισκέπτες αισθάνονται όλο και περισσότερη ανασφάλεια να ταξιδέψουν στη χώρα. Ανάμεσα στα θύματα συχνά βρίσκονται πολίτες άλλων κρατών. Στις 12 Ιανουαρίου, 11 Γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν και 16 άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας Σύρου βομβιστή στη συνοικία Σουλτάναχμετ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Το 2015, στις 10 Οκτωβρίου, η Τουρκία βίωσε την αιματηρότερη επίθεση στην ιστορία της, όταν έκρηξη σημειώθηκε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ της ειρήνευσης με τους Κούρδους στην Αγκυρα. Τα θύματα έφτασαν τα 103, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 500. Η διπλή βομβιστική επίθεση αποδόθηκε από τις τουρκικές αρχές στο Ισλαμικό Κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή