Η Βουλή έχει τη «βιτρίνα» της

Η Βουλή έχει τη «βιτρίνα» της

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα, δυστυχώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αρνητικά έως και τραγικά συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή έρχονται στο μέτρο που τους αναλογεί να καταδείξουν πως η δυσοίωνη για την ποιότητα της δημοκρατίας πορεία του θεσμού της εθνικής μας αντιπροσωπείας συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Υπάρχει, βεβαίως, η «βιτρίνα» των τυπικών δραστηριοτήτων όπως είναι επί παραδείγματι οι επισκέψεις πρέσβεων στη Βουλή και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο του σώματος, τα ταξίδια βουλευτών – μελών κοινοβουλευτικών επιτροπών διεθνών οργανισμών, όπως επίσης και οι συναντήσεις των λεγόμενων Ομάδων Φιλίας. Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν συγκροτηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 84 Ομάδες Φιλίας οι οποίες «καλύπτουν τις διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις με κοινοβούλια της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας». Μόλις προχθές, μάλιστα, ο κ. Νίκος Βούτσης αναφερόταν στη συγκεκριμένη πτυχή: «Υπάρχει αυτό που ονομάζεται “κοινοβουλευτική διπλωματία” όπου Ελληνες βουλευτές είναι σε όλους τους οργανισμούς, σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές των οργανισμών και σε δεκάδες επιτροπές φιλίας σ’ όλο τον κόσμο, μια δουλειά εξαιρετικά σημαντική για την ίδια τη Βουλή και για τη χώρα», είπε. Ουδείς μπορεί, βασίμως, να ισχυριστεί ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία μελών της εθνικής αντιπροσωπείας στις διεθνείς συναντήσεις. Ωστόσο, και ανεξάρτητα του κόστους που τα ταξίδια αυτά έχουν σε περιόδους κρίσης (ένας κατάλληλος σχεδιασμός ουσίας και συστηματική δουλειά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και περισσότερες δαπάνες σε αυτό το μέτωπο, συγκριτικώς με τις μάλλον χαμηλές σήμερα), ερωτήματα γεννώνται ακριβώς επειδή δεν φαίνεται πως υπάρχει «επόμενη μέρα» των εν λόγω δραστηριοτήτων. Δεν υπάρχει, με άλλα λόγια, χώρος πολιτικών διεργασιών πίσω από τη «βιτρίνα».

Στα διεθνή fora οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο προσφυγικό και στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Εσχάτως κυριαρχεί και το Brexit. Υπάρχουν και οι εξελίξεις στη γείτονα. Μάταια κάποιος, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αναμένει να δει την πολιτική διεύθυνση της Βουλής να κινητοποιείται ή κάποια διακομματική πρωτοβουλία να εκδηλώνεται, ίσως από βουλευτές των «αποστολών» ή των Ομάδων Φιλίας ή –έστω!– των μόνιμων διαρκών επιτροπών, ώστε να διοργανωθεί συστηματική συζήτηση, σε συνεργασία ή και παράλληλα προς την κυβέρνηση, προκειμένου να καταγραφούν προτάσεις με στόχο κατ’ αρχήν τον εμπλουτισμό των εθνικών θέσεων, αλλά και την αποτελεσματικότερη προώθησή τους. Ούτε μία οργανωμένη συζήτηση. Ούτε μία συνεδρίαση επιτροπής ή «Ομάδας». Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα τα «καυτά» θέματα της διεθνούς σκηνής είτε έχουν έκφραση εντός των συνόρων είτε ξεσπούν στη «γειτονιά» μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή