ΟΛΠ: Στήριξη Μαξίμου σε Δρίτσα, αλλαγές στο νομοσχέδιο για Cosco

ΟΛΠ: Στήριξη Μαξίμου σε Δρίτσα, αλλαγές στο νομοσχέδιο για Cosco

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από διακοπή η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, και με την κατάθεση πέντε σελίδων γεμάτων από αλλαγές από τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, άρχισε εκ νέου λίγο μετά τις 15:30, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αντικείμενο της ποίας είναι η ψήφιση νόμου μέσω του οποίου κυρώνεται η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco.

Από τα πρώτα σχόλια στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου προκύπτει ως γενικό πολιτικό συμπέρασμα, πως οι αλλαγές που προωθήθηκαν ως «νομοτεχνικές βελτιώσεις», ουσιαστικά ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κινεζικής εταιρείας για τροποποίηση του καθατεθέντος προ διημέρου σχεδίου νόμου. Ως γνωστόν, με επιστολή της η Cosco προς την Εθνική Αντιπροσωπεία χθες Τετάρτη, εξέφραζε την εντονότατη δυσφορία της καθώς, όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς σε σημαντικές αλλαγές συγκριτικώς με την έγγραφη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής προκάλεσε από την πρώτη στιγμή εμπλοκή στην κοινοβουλευτική διαδικασία, χθες στην αρμόδια Επιτροπή και σήμερα στην Ολομέλεια. Οι συζητήσεις εξελίσσονταν από νωρίς σε κλίμα μεγάλης έντασης, με τη σοβαρή εμπλοκή να εκτιμάται πως θα έχει τουλάχιστον δύο σοβαρές επιπτώσεις άμεσα και μεσοπρόθεσμα: Αφενός στο επικείμενο ταξίδι του κ. Αλ.Τσίπρα στο Πεκίνο, και αφετέρου, στον αντίκτυπο που θα έχει, πιθανώς, η εξέλιξη σε κινήσεις επενδυτών στη χώρα μας.

Πάντως,  εν μέσω φημών και εντάσεων, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα, το Μαξίμου επεδίωξε να ρίξει τους τόνους καλύπτοντας, πλήρως, και τον αρμόδιο υπουργό Θεοδ. Δρίτσα που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Παράλληλα, η κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα περί διαβήματος διαμαρτυρίας από την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα, αν και είναι προφανές ότι αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνον η Cosco αλλά, εμμέσως, το ίδιο το κινεζικό δημόσιο. Αυτό άλλωστε ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μαξίμου καλύπτει Δρίτσα

Εν μέσω πολιτικής έντασης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άπλωσε ουσιαστικά δίκτυ προστασίας πάνω από τον κ. Δρίτσα. Σε δήλωσή της επικαλείται τα λεγόμενα του Υπουργού κάνει λόγο για «υπερβολικό θόρυβο» και θεωρεί το θέμα λήξαν. 

«Όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με τη COCSO, είναι επι ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου. Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει ήδη διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Στη Βουλή, η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας υπεραμυνόμενος εκ νέου της δυνατότητας της κυβέρνησης να προβαίνει σε αλλαγές του προς κύρωση νόμου, προανήγγειλε νωρίτερα το πρωί τροποποιήσεις στο υπό έγκριση σχέδιο νόμου. Ενόψει της κατάθεσης αυτών των αλλαγών και αμφισβητώντας εντονότατα την κυβερνητική αξιοπιστία, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διακοπή της συνεδρίασης, πρόταση που εν τέλει έγινε αποδεκτή, προκειμένου ο υπουργός να παρουσιάσει, με την επανέρναρξή της, τις αλλαγές. Παράλληλα, επιχειρήθηκε κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, δια της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, να καταδειχθεί ότι ουσιαστικός υπεύθυνος για την εξέλιξη δεν είναι ο Υπουργός Ναυτιλίας αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στην πανηγυρική υπογραφή της σύμβασης με την Cosco.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Φωτεινής Βάκη αντέδρασε κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» της αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τους αντιδρώντες ότι με τη στάση τους δείχνουν να στηρίζουν τους δικηγόρους της κινεζικής εταιρείας.

«Σας καλώ να σταματήσετε τη σπέκουλα», σχολίασε σε υψηλούς τόνους εμφανώς ενοχλημένος από την κατάσταση ο κ. Δρίτσας. «Διαλέξτε με ποιά μεριά είστε: με την πλευρά της σωστής νομοθέτησης, ή με άλλες απόψεις», πρόσθεσε.

Η συζήτηση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ απόψε, ώστε να υπάρχει ως ψηφισμένος νόμος η παραχώρηση του ΟΛΠ στις πρωθυπουργικές αποσκευές όταν αναχωρήσει αύριο ο κ. Αλ. Τσίπρας για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις:

https://www.kathimerini.gr/resources/2016-06/olp1–3-thumb-small.jpg

https://www.kathimerini.gr/resources/2016-06/olp2-thumb-small.jpg

https://www.kathimerini.gr/resources/2016-06/olp3-thumb-small.jpg

https://www.kathimerini.gr/resources/2016-06/olp4-thumb-small.jpg

https://www.kathimerini.gr/resources/2016-06/olp5-thumb-small.jpg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή