Χωρίς Μπόρις Τζόνσον η κούρσα διαδοχής

Χωρίς Μπόρις Τζόνσον η κούρσα διαδοχής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική ομίχλη που περιβάλλει τη Βρετανία, μία εβδομάδα μετά την ετυμηγορία του λαού της υπέρ του Brexit, έγινε ακόμη πυκνότερη μετά την απροσδόκητη απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο χαρισματικός, επικοινωνιακά, τέως δήμαρχος Λονδίνου έπαιξε κατά γενική ομολογία καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος και εθεωρείτο φαβορί στην ενδοκομματική αναμέτρηση για την προεδρία των Συντηρητικών, αξίωμα που θα του χάριζε αυτομάτως και την πρωθυπουργία. Μετά την αποχώρησή του, επικρατέστερη για τη διαδοχή του Κάμερον θεωρείται πλέον η Τερέζα Μέι. Η 59χρονη υπουργός Εσωτερικών προέρχεται από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών αλλά αποφάσισε, την τελευταία στιγμή, να τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η υποψηφιότητα Τζόνσον δέχθηκε «πισώπλατο μαχαίρωμα» χθες το πρωί από τον Μάικλ Γκόουβ, τη δεύτερη ισχυρή προσωπικότητα των Συντηρητικών που πρωτοστάτησε στην υπόθεση του Brexit. Καταθέτοντας τη δική του υποψηφιότητα, ο 48χρονος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του ο Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να παίξει τον ηγετικό ρόλο ή να συγκροτήσει γύρω του την ηγετική ομάδα που απαιτούν οι περιστάσεις».

Η γεύση της προδοσίας ήταν έντονη στη δήλωση του Τζόνσον, με την οποία γνωστοποιούσε την απόσυρσή του. Παραφράζοντας απόσπασμα από τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, ο Τζόνσον παραλλήλισε ευθέως τον Γκόουβ με τον Βρούτο, προτού αναγνωρίσει ότι, βάσει των νέων δεδομένων, δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ενώσει το Συντηρητικό κόμμα.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε από χθες μια επίθεση γοητείας στη βάση των Συντηρητικών, η οποία, στην πλειοψηφία της, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Brexit σημαίνει Brexit», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, για να προσθέσει: «Η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε, η ψηφοφορία έγινε, η προσέλευση ήταν υψηλή και ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του. Δεν πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες να μείνουμε στην Ε.Ε., ούτε προσπάθειες να ξαναμπούμε σε αυτήν από την πίσω πόρτα ή να κάνουμε και δεύτερο δημοψήφισμα». Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, το 58% των Βρετανών πιστεύει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση για το Brexit και μόνο το 31% θα έβλεπε θετικά ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι τάχθηκε κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Ε.Ε. που προβλέπει τα της αποχώρησης προ του τέλους του 2016, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει προηγουμένως να έχει επεξεργαστεί σαφείς θέσεις αναφορικά με τη μελλοντική της σχέση με την Ενωση.

Αναταραχή Εργατικών

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αναταραχή στους Εργατικούς, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, μετά την έγκριση πρότασης δυσπιστίας της κοινοβουλευτικής ομάδας έναντι του ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, με 172 ψήφους υπέρ και 40 κατά. Η ισχυρής επιρροής βουλευτής του κόμματος Αντζελα Ιγκλ σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία έναντι του Κόρμπιν, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί, επενδύοντας στην υποστήριξη των συνδικάτων και της νεολαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή