Επενδύσεις, ανάπτυξη και η νέα Ευρώπη στις επαφές Γκάμπριελ

Επενδύσεις, ανάπτυξη και η νέα Ευρώπη στις επαφές Γκάμπριελ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις και ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο και στο φόντο η αναζήτηση ενός νέου βηματισμού για την Ε.Ε., στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, συνθέτουν το πλαίσιο των συζητήσεων που είχε χθες στην Αθήνα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η έλευση του κ. Γκάμπριελ στη χώρα μας, που έφθασε συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών, αποτελεί για την κυβέρνησης μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δοθεί προς τα έξω το σήμα ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα επανακάμπτει και ότι η οικονομία εισέρχεται σε φάση σταθερότητας. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γκάμπριελ είναι αυτή τη στιγμή από τους πλέον ενεργούς πολιτικούς σε επίπεδο Ευρώπης όσον αφορά την προσπάθεια ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας και της Kεντροαριστεράς, που αναζητούν έναν διαφορετικό βηματισμό και περισσότερο ενεργό και οραματικό ρόλο.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη η Ευρώπη να απαντήσει σύντομα στις προκλήσεις που αναδύονται μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Πιστεύω ότι πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα το τι θα κάνουμε στην Ευρώπη ώστε οι αποκλίνουσες δυνάμεις που έχουν παρατηρηθεί να γίνουν συγκλίνουσες στο άμεσο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, επισήμανε ότι τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη Βρετανία θα πρέπει να γίνουν άμεσα, και πρόσθεσε: «Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα προχωρήσει και χωρίς τη Βρετανία. Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρξε και πριν από την είσοδο της Βρετανίας και θα υπάρξει και μετά την έξοδο της Βρετανίας. Τον αγώνα αυτό για την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος και την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα τον δώσουμε όλοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουμε στην Ευρώπη».

Στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων, με προτεραιότητα στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών. Πέραν αυτού, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την προώθηση μιας ατζέντας υπέρ της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της δικαιοσύνης στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Γκάμπριελ είπε «όχι» στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, διότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη μικρή ανάπτυξη που διαφαίνεται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό που ζητούν οι γερμανικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν είναι διαφανής διοίκηση, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα και καταρτισμένο προσωπικό.

Οι κ. Σταθάκης και Γκάμπριελ ανακοίνωσαν χθες την υπογραφή δύο συμφωνιών. Η μία προβλέπει τη χρηματοδότηση καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη μέσω προγράμματος που η Γερμανία εφαρμόζει ήδη στην Πολωνία και στο Ισραήλ. Το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά επιδοτήσεις για όλες τις χώρες που συμμετέχουν, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αφορά είτε ελληνικές επιχειρήσεις είτε γερμανικές που συνεργάζονται με ελληνικές. Η δεύτερη συμφωνία αφορά άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή