Σφυροκόπημα από Μητσοτάκη, Θεοδωράκη για ΟΛΠ – Cosco

Σφυροκόπημα από Μητσοτάκη, Θεοδωράκη για ΟΛΠ – Cosco

4' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σφυροκόπημα προς την κυβέρνηση εξελίχθηκε η απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής στον απόηχο της αναδίπλωσης της κυβέρνησης ως προς τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξαν το βήμα της Βουλής προκειμένου να στηλιτεύσουν ως ευθέως υπονομευτική για τη χώρα τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση. 

Μητσοτάκης: «Σύντομα θα είστε ένας κακός εφιάλτης»

Σφοδρή επίθεση, επί παντός, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «Η συμφωνία με την Cosco είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία», τόνισε  και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη είπε: «Όμως, με τα παιδαριώδη τερτίπια σας, την ακυρώσατε πολιτικά. Διασύρετε τη χώρα. Υπονομεύετε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην πατρίδα μας. Έτσι, με τον απίθανο ερασιτεχνισμό σας διώχνετε επενδύσεις, διώχνετε δουλειές. Στερείτε από τους ανέργους, Έλληνες και Ελληνίδες, κάθε προοπτική, κάθε ελπίδα να βρουν κάποτε δουλειά».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πρόσφατα είχε παρομοιάσει την Κυβέρνηση με Ιανό και τόνισε ότι ήδη δικαιώνεται. «Ο κ. Τσίπρας και συνολικά η Κυβέρνηση», πρόσθεσε, «είναι η επιτομή της υποκρισίας, της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας.  Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας, εσείς κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διώξετε και τους λίγους επενδυτές, που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και ταυτόχρονα θέτετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα, οι οποίες οικοδομήθηκαν με πολλή προσπάθεια, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και όλα αυτά, για να κάνετε το χατίρι σε μια δράκα συνδικαλιστών. Αυτή η συμπεριφορά δεν εκθέτει μόνο εσάς, εκθέτει συνολικά τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε, στη συνέχεια, τι έλεγε ο αρμόδιος Υπουργός για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. και πρόσθεσε: «Τα πιστεύετε ακόμη αυτά; Αν τα πιστεύετε, τι ακριβώς κάνετε σήμερα σε αυτή την αίθουσα; Δέχομαι κάποιος να διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική, να το δηλώνει ανοικτά και να κάνει αυτό που οι κανόνες της πολιτικής ηθικής ορίζουν. Να πηγαίνει σπίτι του υπερασπιζόμενος τα πολιτικά πιστεύω του και τις αρχές του. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι δήθεν ιδεολόγους, που από τη μία πουλάνε αριστεροσύνη και ήθος, και από την άλλη κάνουν τα πάντα για μερικές ακόμη στιγμές εξουσίας στους υπουργικούς θώκους. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν ανέχεται μια σύμβαση που έχει υπογραφεί με παρόντα τον πρωθυπουργό να τροποποιείται μονομερώς από την ελληνική πλευρά.  Δεν μπορείτε να τορπιλίζετε με το χειρότερο δυνατό τρόπο μια συμφωνία που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, προωθεί τα συμφέροντά της και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια εποχή που η εγχώρια επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται από τις συνεχόμενες αποτυχίες σας».

«Η οικονομία έχει ανάγκη από σταθερότητα και ηρεμία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Δεν έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που, όταν λέει άσπρο, εννοεί μαύρο και νομοθετεί γκρίζο. Έχει ανάγκη από πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων και όχι από πράξεις που δυναμιτίζουν το επενδυτικό κλίμα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απομάκρυνση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων με κίνδυνο την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας… Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας εξαντλούνται. Όλοι, ακόμη και αυτοί που εξαπατήθηκαν από τις λαϊκίστικες υποσχέσεις σας, αντιλαμβάνονται τη ζημιά που προκαλέσατε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Όταν λέγαμε ότι, όχι μόνο δεν θέλετε, αλλά και ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεταρρυθμίσεις, εννοούσαμε αυτό ακριβώς που γίνεται σήμερα.  Μια Κυβέρνηση αλαλούμ, που κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά χρειάζεται εκλογές για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που γεννά κάθε κυβερνητική σας πράξη. Σήμερα, είναι περισσότερο παρά πότε απαραίτητη μια Κυβέρνηση που θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μετά λαϊκισμό εποχή! Μια Κυβέρνηση, που με  σοβαρότητα, εργατικότητα και υπευθυνότητα, θα βάλει τα θεμέλια για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας… Πλησιάζει, όμως, η ώρα που ο ελληνικός λαός θα σας εγκαταλείψει για πάντα στο χθες και θα σας θυμάται σαν ένα κακό εφιάλτη».

Θεοδωράκης: «Διαλύονται και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας έναντι των επενδυτών»

Για χρονοτριβή κατηγόρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης την κυβέρνηση στο θέμα της σύμβασης με την Cosco και έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς του ξένους επενδυτές: «Πριν από μερικές μέρες ο κ.Τσίπρας με τυμπανοκρουσίες, μας παρουσίασε το όραμά του για την ανάπτυξη: «Ελλάδα 2021». Καραϊσκάκης – Κολοκοτρώνης – Ανάπτυξη, λογικές συνεπαγωγές. Και σήμερα πριν τελειώσει ο μήνας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύουν και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησής τους, απέναντι στους πιθανούς ξένους επενδυτές. Γιατί μη μου πείτε κύριοι συνάδελφοι ότι δεν γελούν ή δεν αγανακτούν όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στην χώρα μας με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες.»

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε επίσης: «Από τον Μάρτιο του '15, από εδώ, από το βήμα της Βουλής, σας κάλεσα να τελειώνετε με την Cosco. Να προχωρήσει η επένδυση, να πιάσουν δουλειά οι άνθρωποι στο λιμάνι -31.000 θέσεις εργασίας την περίοδο 2016-2025 λένε οι μελέτες. Εσείς όμως είστε της καθυστέρησης. Να σαπίσει το φρούτο, να πέσει κάτω και να φάμε ότι έχει μείνει. Η Εθνική τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά μπορεί να φέρει 5.1 δις. το χρόνο στην οικονομία. Είναι ίσως ένα υπερβολικά αισιόδοξο νούμερο, αλλά μας δίνει μια αίσθηση τι χάσαμε τα δύο αυτά χρόνια της καθυστέρησης. Και το χυμένο νερό δεν ξαναμαζεύεται, λένε οι Κινέζο»ι.

Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Το μεν Μαξίμου, αφήνει να εννοηθεί, ότι φταίει ο υπουργός. Ο δε Δρίτσας απαντά ότι το νομοσχέδιο «το επεξεργάσθηκε η γραμματεία της κυβέρνησης». Εδώ θα πρέπει να δοθεί απάντηση:  Είναι το υπουργείο ή είναι το Μαξίμου;

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Σαμποτάρετε την ελληνική οικονομία, σε μια δύσκολη στιγμή.» ενώ έθεσε και ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία της Βουλής «Στους 66 νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο μέσος χρόνος από τη στιγμή που μπαίνει στην ολομέλεια ένα νομοσχέδιο μέχρι να ψηφισθεί είναι 14 ώρες! Ποιος να διαβάσει, ποιος να προτείνει, ποιος να διορθώσει»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή