Στα 321,3 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2015

Στα 321,3 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2015

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα των 321,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2015 το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι 324,1 δισ. ευρώ το 2014.

Αυτό προκύπτει από το ετήσιο δελτίο εξέλιξης του δημόσιου χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, το 82% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πια στα χέρια των επίσημων πιστωτών της χώρας, αφού έχει αποσυρθεί σε σημαντικό βαθμό από την ελεύθερη αγορά. Συγκεκριμένα, στα χαρτοφυλάκια ιδιωτών βρίσκεται μόλις το 16% του ελληνικού χρέους αφού ο δανεισμός από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ στα χρόνια των μνημονίων αντικατέστησε σταδιακά τα δάνεια των ιδιωτών με δάνεια από τον επίσημο τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων από τον επίσημο τομέα προέρχονται από την Ευρωζώνη και χορηγούνται στην Ελλάδα με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι για τα μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου το μεσοσταθμικό κόστος ανήλθε στο 0,63%. Οταν το επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο αναφοράς κινείται στο 8%. Σημειώνεται ότι το 2015 αναχρηματοδοτήθηκε το βραχυχρόνιο χρέος, μέσω repos, ύψους 8,6 δισ. ευρώ του 2014, ενώ εκδόθηκαν νέες συμφωνίες repos 1,39 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το ποσό από συμφωνίες repos συνολικά στα 10 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από το δελτίο, οι εκδόσεις χρέους κατά τη διάρκεια του έτους ανήλθαν στα 54,086 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή