Συναγερμός στο Μαξίμου και υποβάθμιση

Συναγερμός στο Μαξίμου και υποβάθμιση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα, η κυβέρνηση κατέβαλε χθες κάθε προσπάθεια να σβήσει τη «φωτιά» που προκλήθηκε από τις ενστάσεις της κινεζικής εταιρείας Cosco έναντι του κειμένου που ήρθε στη Βουλή για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ. Ο κίνδυνος η κρίση που εκδηλώθηκε να ρίξει βαριά σκιά στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει θετικά σήματα για τη σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας και για την προσέλκυση επενδύσεων, οδήγησε χθες στην επανεγγραφή επί της ουσίας όλων των επίμαχων φράσεων που ενόχλησαν την κινεζική πλευρά και στην υιοθέτηση των παρατηρήσεων που έγιναν.

Οι διαστάσεις που πήρε το θέμα και ξεφεύγουν από τη στενή οπτική της ενόχλησης της εταιρείας, αλλά αφορούν συνολικά την εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε νέα πορεία και προχωρά στα αναγκαία βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, προκάλεσαν ενόχληση και συναγερμό στο Μαξίμου. Η επίσημη κυβερνητική γραμμή, σε μια σαφή προσπάθεια να υποβαθμισθεί το ζήτημα και να καταλαγιάσει ο θόρυβος, ήταν ότι πρόκειται για ζήτημα άνευ ουσίας. Το σχόλιο στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, ειδικότερα, ήταν ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στο κείμενο που ήρθε αρχικά στη Βουλή και αφορούσαν στη συμβατότητα της συμφωνίας με το ελληνικό δίκαιο δεν άλλαζαν την ουσία της σύμβασης, καθώς, όπως υπογράμμιζαν, όσα πραγματικά ενδιαφέρουν την κινεζική πλευρά είχαν συμπεριληφθεί σε παράρτημα. Η κυβερνητική ηγεσία επέμεινε χθες στη γραμμή στήριξης του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και οι όποιες αλλαγές αποδίδονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ αναφέρεται ότι είχε ενημερωθεί το ΤΑΙΠΕΔ για τις τροποποιήσεις, ωστόσο δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την πλευρά της εταιρείας πριν δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις και την ενόχλησή της.

Πέραν των διορθωτικών παρεμβάσεων στο κείμενο κύρωσης της σύμβασης και προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή ευρύτερη εμπλοκή με πολιτικές επιπτώσεις, υπήρξε επικοινωνία από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού με τον πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να αποκατασταθούν οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος. Η κινητικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση για να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρής κρίσης διόλου δεν συμβαδίζει με την εκτίμηση ότι το όλο ζήτημα ήταν άνευ ουσίας. Στο ερώτημα γιατί έγιναν οι διορθώσεις, αφού δεν υπήρχε πρόβλημα, και η παροχή διευκρινίσεων αρμοδίως θα αρκούσε, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι αυτό έγινε σε ένδειξη καλής πίστης, για να μη δίνονται λαβές για καλλιέργεια εντυπώσεων.

Τεχνητή κρίση

Παράλληλα με την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, από την κυβέρνηση γίνεται λόγος για τεχνητή κρίση, η οποία είχε στόχο να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση – είτε εσωτερικό, με αμφισβήτηση του κ. Δρίτσα, είτε σοβαρότερο, με διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα.

Γίνεται λόγος, πιο συγκεκριμένα, για «πολιτικού χαρακτήρα ενέργεια του νομικού συμβουλίου της Cosco», με την επισήμανση ότι πρόκειται για Ελληνες, στελέχη της εταιρείας και όχι Κινέζους, και την έμμεση υπόνοια ότι τα κίνητρά τους δεν εκκινούν από τη βούληση για στήριξη των συμφερόντων της εταιρείας αλλά από την επιθυμία εξυπηρέτησης μικροπολιτικού παιγνίου εις βάρος της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή