H συμφωνία του Καραμανλή το 2006

H συμφωνία του Καραμανλή το 2006

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2006, στο Πεκίνο, ο κ. Κώστας Καραμανλής υπογράφει με τον ομόλογό του κ. Γουέν Τζιαμπάο δήλωση για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ανάμεσα σε συμφωνίες για ολυμπιακή συνεργασία, διοργάνωση πολιτιστικού έτους Ελλάδας στην Κίνα και εξαγωγή λιπασμάτων, μία αναφορά περνάει στα ψιλά. Συμφωνείται να υποστηριχθεί η συνεργασία των δύο χωρών και να αξιοποιηθούν τα λιμάνια τους ως διαμετακομιστικά κέντρα.

Ο κ. Καραμανλής έχει συνάντηση και με τον τότε ισχυρό άνδρα της Cosco captain Γουέι Τζιαφού και του ζητεί να ανοίξει απευθείας γραμμή από τα λιμάνια της Κίνας προς αυτά της Ελλάδας, και ο πολύπειρος Κινέζος θέτει ευθέως ζήτημα εμπλοκής της Cosco στη μετοχική σύνθεση του λιμανιού του Πειραιά. «Είστε ευπρόσδεκτοι», απαντά, σύμφωνα με τον Γουέι Τζιαφού, ο Κ. Καραμανλής.

Τον Ιούλιο του ιδίου έτους, η Cosco κάνει ένα συμβολικό δώρο στον Ελληνα πρωθυπουργό και «βαφτίζει» στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ ένα από τα πέντε νεότευκτα super containerships ως «Cosco Hellas». Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ΣΕΜΠΟ πυροδοτεί συνδικαλιστικές και πολιτικές εντάσεις. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ απεργούν, ο τότε υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης δημοσιοποιεί τις πενταψήφιες μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση, από το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ (του Αλέκου Αλαβάνου ακόμα) και το ΚΚΕ, καταγγέλλει.

Χρειάζεται να περάσουν δύο χρόνια από την επίσκεψη Καραμανλή στο Πεκίνο για να δημοσιευτεί η προκήρυξη που αφορά, τελικά, στη μακροχρόνια παραχώρηση δύο προβλητών του ΟΛΠ. Αυτό γίνεται από τον νέο τότε υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος αναλαμβάνει το Ναυτιλίας, με τη ρητή εντολή Καραμανλή να ολοκληρώσει την αξιοποίηση του ΣΕΜΠΟ. Στις 9 Μαΐου 2008, Cosco και Hutchison καταθέτουν προσφορές και τρεις ημέρες αργότερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΠ Α.Ε. αποφασίζει να ανακηρύξει την Cosco προσωρινό πλειοδότη. Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί στις 25 Νοεμβρίου, παρουσία του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Το πολιτικό παράδοξο της ιστορίας είναι ότι η επίσημη εμπλοκή των Κινέζων της Cosco ορίζεται για την 1η Οκτωβρίου 2009, τρεις ημέρες δηλαδή πριν από τις εκλογές που οδήγησαν στην ήττα της κυβέρνησης Καραμανλή. Ενα 24ώρο μετά, και με το ΣΕΜΠΟ σε αποκλεισμό από τους συνδικαλιστές, ο νέος τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μαζί με τα κλειδιά του Μαξίμου, παραδίδει και τα κλειδιά του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους. Η σύμβαση εκποίησης του λιμανιού πρέπει να ακυρωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή