Μητσοτάκης: Μια κυβέρνηση-αλαλούμ

Μητσοτάκης: Μια κυβέρνηση-αλαλούμ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά εκλογές. Ηταν το επιστέγασμα της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής χθες, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό για την εμπλοκή με την Cosco, κατηγορώντας τον για διασυρμό της χώρας και υπονόμευση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας και την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και ανικανότητα.

Η χθεσινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η εμπλοκή με τους Κινέζους δικαιώνει, σύμφωνα με τη Συγγρού, όλα τα επιχειρήματα για την αναποτελεσματικότητα και τη διγλωσσία της κυβέρνησης που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. εντός και εκτός συνόρων. Αυτά συμπυκνώνονται στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι όσο παραμένει προκαλεί μόνο ζημιά στη χώρα. «Μια κυβέρνηση αλαλούμ, που κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά χρειάζεται εκλογές για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που γεννά κάθε κυβερνητική σας πράξη», επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ούτως ή άλλως, η Συγγρού είχε σηκώσει από νωρίς τους τόνους για την Cosco κάνοντας λόγο για «αλλοπρόσαλλη πολιτική». Ο πρόεδρός της το επικύρωσε και από το βήμα της Βουλής, θυμίζοντας ότι η ασφάλεια δικαίου είναι βασική προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα επενδυτικός προορισμός και υπογραμμίζοντας ότι «στην ιστορία του Κοινοβουλίου δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να αθετεί την υπογραφή της σε μια συμφωνία που έχει διακρατικό χαρακτήρα».

Αφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ο λόγος για τον οποίο το επίμαχο νομοσχέδιο προωθήθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν ήταν για να το πάρει μαζί του ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στην Κίνα, αλλά για να ικανοποιηθεί το κομματικό του ακροατήριο («μια δράκα συνδικαλιστών», όπως σημείωσε). Αναφερόμενος στον διπολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια τις υπονομεύει και μίλησε για επιτομή «της υποκρισίας και της αναποτελεσματικότητας». Δεν έλειψαν, βέβαια, ούτε οι βολές του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το γεγονός ότι ουδέποτε απάντησε στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο κ. Μητσοτάκης και στην οποία έθετε σοβαρά ζητήματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Τους αντιπολιτευτικούς τόνους ύψωσε χθες η Ν.Δ. και για το θέμα των συντάξεων, αναδεικνύοντας τις νέες περικοπές που υπέστησαν από προχθές 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (μέσω ΕΚΑΣ) και όχι μόνον. Με βασικό σύνθημα ότι οι συντάξεις «κουρεύτηκαν σύριζα», ο Γιώργος Κουμουτσάκος ύψωσε τους τόνους υπέρ των συνταξιούχων, σηματοδοτώντας το άνοιγμα που επιχειρεί η Ν.Δ. στις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στη Συγγρού για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν πρωτιά στη Ν.Δ. τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης, ενώ εμφανίζουν τον κ. Μητσοτάκη μπροστά από τον πρωθυπουργό σε θετικές απόψεις (καταλληλότητα για πρωθυπουργός). Οι μετρήσεις, σύμφωνα με επιτελείς της Συγγρού, επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση της Ν.Δ. ότι η σπουδή του πρωθυπουργού να αλλάξει τον εκλογικό νόμο δεν είναι παρά αποδοχή της ήττας του, καθώς και προσπάθεια αντιπερισπασμού για να επισκιαστεί η δύσκολη για τους πολίτες οικονομική πραγματικότητα. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανέλαβε χθες ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή της ακυβερνησίας, ενώ έψεξε τον Ν. Βούτση επειδή άφησε να εννοηθεί πως οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής είναι ευπρόσδεκτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή