Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ε.Ε. από την S&P

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ε.Ε. από την S&P

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε χθες βράδυ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε «ΑΑ» από «ΑΑ+» λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες. Στη δεύτερη ομιλία του μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί αυτό το καλοκαίρι στήριξη η βρετανική οικονομία με έκτακτη ρευστότητα, τονίζοντας πως δεν θα διστάσει να δράσει προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο κ. Κάρνεϊ είπε, ωστόσο, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μπορεί να αντισταθμίσει εξ ολοκλήρου το «οικονομικό σοκ» που θα υποστεί η χώρα λόγω της αποχώρησης από την Ε.Ε. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει την εμπορική σχέση της με την Ε.Ε και να αποφασίσει τον βαθμό που θα είναι ανοικτή με τη μετανάστευση.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε χθες σε ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως με το Brexit η Βρετανία έχει πυροδοτήσει μια κρίση ανάλογη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-08. «Οι συνθήκες καλλιεργούνταν με βραδείς ρυθμούς από πριν, αλλά το Brexit θα τις επιταχύνει. Θα ενισχύσει, κατά πάσα πιθανότητα, τις αντιπληθωριστικές τάσεις που προϋπήρχαν» είπε ο δισεκατομμυριούχος και προσέθεσε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε αντιπληθωριστικό σπιράλ. Προ ημερών, ο κ. Σόρος έγραψε στην ιστοσελίδα Project Syndicate πως «σήμερα έχει υλοποιηθεί το καταστροφικό σενάριο που πολλοί φοβούνταν, καθιστώντας πρακτικά μη αναστρέψιμη τη διάσπαση της Ε.Ε.»

Αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης, έχει προκληθεί μεγάλος προβληματισμός για αλυσιδωτές αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκληθούν στη βρετανική οικονομία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Χθες ανακοινώθηκε περιορισμένη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α΄ τρίμηνο του έτους από το ρεκόρ του προηγούμενου, εντείνοντας τους φόβους για την ικανότητα της οικονομίας να διατηρήσει τη δυναμική της ως επενδυτικού προορισμού εκτός του κλαμπ των Βρυξελλών. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγονται στη χώρα και αυτών που εξάγονται, γεγονός που σημαίνει πως η χώρα συναντά προβλήματα για να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 32,59 δισ. στερλίνες ή 6,9% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο από τα 33,96 δισ. στερλίνες ή 7,2% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2015.

Η United Overseas Bank, η υπ’ αριθμόν 3 μεγαλύτερη τράπεζα στη Σιγκαπούρη, ανακάλεσε την παροχή νέων δανείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο, η οποία είναι μια από τις πιο περιζήτητες αγορές στον κόσμο και ισχυρό επενδυτικό καταφύγιο.

O Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα πυροδοτούνταν εάν οι πολίτες της χώρας ψήφιζαν την αποχώρησή τους από την Ε.Ε. Την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την προσφορά 250 δισ. στερλινών σε πρόσθετη ρευστότητα και «σημαντική πρόσβαση» σε ξένο νόμισμα, καθώς η στερλίνα και οι αγορές κατέρρεαν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή