Παρέμβαση Βενιζέλου για την απλή αναλογική

Παρέμβαση Βενιζέλου για την απλή αναλογική

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδηση  έμελλε να προκύψει από τη χθεσινή εκδήλωση «Εν ου παικτοίς» που οργάνωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Και τούτο διότι και οι δύο προσκεκλημένοι συνομιλητές του, οι συνταγματολόγοι κ. Σταύρος Τσακυράκης και Νίκος Αλιβιζάτος, χαρακτήρισαν «συνταγή καταστροφής που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες περιπέτειες» το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απλή αναλογική. Πρόταση που, ως γνωστόν, όχι μόνον δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά έχει εισηγηθεί με σχέδιο νόμου και το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του κ. Βενιζέλου. Το δε κεντρικό επιχείρημα που επικαλέστηκαν οι δύο καθηγητές, αποδομώντας την εν λόγω πρόταση, είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει διαχρονικά αποδείξει ότι δεν θα διαθέτει κουλτούρα συνεργασίας, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που θα προέκυπτε σήμερα από απλή αναλογική θα ήταν δέσμιος εντελώς αντιφατικών συσχετισμών και, επομένως, πλήρως αποδυναμωμένος.

Ο κ. Βενιζέλος, καίτοι τα επιχειρήματα αυτά των κ. Τσακυράκη και Αλιβιζάτου προηγήθηκαν της δικής του ομιλίας, απέφυγε αρχικώς να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο ζήτημα. Οταν του ετέθη ευθέως το ερώτημα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος προβληματίζεται σοβαρά πλέον για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει τώρα την απλή αναλογική (εν αντιθέσει με τη Φώφη Γεννηματά που δεν έχει υπαινιχθεί τέτοιο ενδεχόμενο). «Οταν στις 2 Ιουνίου του 2015 κάναμε την πρόταση πλήρους κατάργησης του μπόνους, η χώρα βρισκόταν στη συγκυρία του αδιεξόδου της διαπραγμάτευσης λόγω των χειρισμών Βαρουφάκη και ήταν επιτακτικά αναγκαία μια κυβέρνησης εθνικής ανάγκης», είπε και, διερωτώμενος ρητορικά «αν σήμερα είμαστε στις ίδιες συνθήκες;», υπονόησε ότι θα ήταν λάθος η αντιπολίτευση να στηρίξει την επίσης ευκαιριακή στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να προσβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας έως το τέλος του εκλογικού της κύκλου το 2019. «Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά τη Δευτέρα στην Κ.Ο.», κατέληξε και όσοι τον άκουσαν κατάλαβαν ότι το πιθανότερο είναι να εισηγηθεί την αλλαγή της θέσης του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Τσακυράκης τάχθηκαν κατά και της φημολογούμενης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, χαρακτηρίζοντας «ολέθριο ενδεχόμενο να προκύψει άλλη μια εκλογή συγκρουσιακής λογικής», ενώ ο κ. Τσακυράκης καυτηρίασε και «το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τα δημοψηφίσματα», επειδή μπορεί να οδηγήσει σε μετάλλαξη του πολιτεύματος που θα επιδεινώσει τα προβλήματα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή