Καμία αλλαγή στα δίδακτρα έως το 2017

Καμία αλλαγή στα δίδακτρα έως το 2017

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχραιμία για τους φόβους λόγω Brexit συνιστάται από τα βρετανικά πανεπιστήμια προς τους Ευρωπαίους φοιτητές τους ή εκείνους που σκοπεύουν να σπουδάσουν εκεί. Και αυτό διότι υπάρχει η ανησυχία ότι, λόγω της απόφασης για Brexit, θα αυξηθεί το ύψος των διδάκτρων για τους φοιτητές από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, στη Βρετανία σπουδάζουν περίπου 13.500 φοιτητές, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται όσοι έχουν μετεγκατασταθεί στη χώρα αναζητώντας δουλειά και παράλληλα επιδιώκουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ειδικότερα, χθες ο αρμόδιος φορέας χορήγησης φοιτητικών δανείων της Βρετανίας Student Loans Company (SLC) ανακοίνωσε ότι δεν θα αλλάξει κάτι για όσους φοιτητές από χώρες της E.E. σπουδάζουν έως τώρα στη Βρετανία, καθώς και για εκείνους που θα εγγραφούν και θα ξεκινήσουν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 τον προσεχή Σεπτέμβριο (η σχετική ανακοίνωση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.slc.co.uk/media/latest-news/eu-nationals-and-student-finance-in-england.aspx).

Συγκεκριμένα, το ύψος των διδάκτρων για προπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι σήμερα 9.000 στερλίνες λίρες, σε εκείνα της Ουαλίας 3.810 λίρες, της Βορείου Ιρλανδίας 3.805 λίρες, ενώ οι σπουδές στα πανεπιστήμια της Σκωτίας είναι δωρεάν. Τα δίδακτρα αυτά μπορούν να καλυφθούν με δάνειο με ευνοϊκούς όρους που μπορεί να λάβει ο φοιτητής. Παράλληλα, για πρώτη φορά και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να πάρουν φοιτητικό δάνειο έως 10.000 λίρες.

Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα χρόνια, πηγές του Βρετανικού Συμβουλίου δήλωναν χθες στην «Κ» ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ δεν απέκλειαν να υπάρξουν διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες για τους φοιτητές ανάμεσα στη Βρετανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. Αλλωστε σήμερα, βάσει διμερών συμφωνιών, οι φοιτητές από την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Τουρκία σπουδάζουν στη Βρετανία απολαμβάνοντας τα προνόμια των φοιτητών από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων διαβεβαιώνει ότι «οι συμφωνίες των κολεγίων με τα συνεργαζόμενα βρετανικά πανεπιστήμια παραμένουν σε ισχύ ως έχουν, χωρίς καμία μεταβολή ούτε ως προς το περιεχόμενο των σπουδών ούτε ως προς τα οφειλόμενα δίδακτρα, ανεξάρτητα από τυχόν αυξήσεις διδάκτρων που ενδέχεται να υπάρξουν για τους Ελληνες φοιτητές που ήδη φοιτούν ή επιθυμούν να φοιτήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο ισχύει και για το πλαίσιο που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων που αποκτώνται μετά από φοίτηση στα κολέγια». Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 νέοι και νέες σπουδάζουν σε κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή