Πλουσιότεροι οι διακινητές μεταναστών

Πλουσιότεροι οι διακινητές μεταναστών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2016 έδωσε στη δημοσιότητα η Europol. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, στις λίστες υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυα διακινητών, προστέθηκαν επιπλέον 7.000 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες ηλικίας περίπου 35 ετών. Διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των διακινητών από το Πακιστάν και την υποσαχάρια Αφρική και ταυτόχρονα μείωση του αριθμού των δουλεμπόρων από τη Συρία, το Ιράκ και τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Το 18% των δουλεμπόρων υπολογίζεται ότι συμμετέχει σε διακίνηση ναρκωτικών, το 12% σε υποθέσεις trafficking και το 28% σε εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, δηλαδή κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαπιστώνει ακόμα ότι η κερδοφορία των κυκλωμάτων αυξήθηκε, καθώς το κόστος της λαθροδιακίνησης είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ευρωπαίοι αναλυτές διευκρινίζουν ότι οι παράτυποι μετανάστες κατέβαλαν μέχρι πρότινος 2.000 έως 5.000 ευρώ για τη μεταφορά τους από τη χώρα καταγωγής μέχρι τον τελικό τους προορισμό, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία κ.ο.κ. «Σήμερα οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Europol, διευκρινίζοντας ότι «οι μετανάστες πληρώνουν έως και 3.000 ευρώ για ένα μόνο σκέλος του ταξιδιού τους, π.χ. από τη χώρα καταγωγής τους μέχρι την πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε.». Οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας διαπιστώνουν ακόμα ότι, εκτός από το κόστος, και η διάρκεια του ταξιδιού έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω και του «σφραγίσματος» του λεγόμενου βαλκανικού άξονα: «Πέρυσι τα ταξίδια σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρώνονταν μέσα σε δύο εβδομάδες. Τώρα, ένα ταξίδι μπορεί να διαρκέσει μήνες», διαπιστώνει η Europol.

Εργασιακή εκμετάλλευση

Ως συνέπεια των παραπάνω είναι ολοένα και περισσότεροι μετανάστες να πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους διακινητές, προκειμένου να αποπληρώσουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το 5% των μεταναστών υποχρεώθηκε να δουλέψει για λογαριασμό των δουλεμπόρων, για να καλύψει το κόστος της μεταφοράς. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 0,2%.

Σε προηγούμενη έκθεσή της (Φεβρουάριος 2016) η Europol υπολόγιζε σε πάνω από 3 δισ. τον τζίρο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων το 2015 και διευκρίνιζε ότι στις λίστες υπόπτων για συμμετοχή στα δίκτυα διακινητών υπήρχαν καταχωρισμένα 40.000 άτομα. Στη διάρκεια του 2016, η Europol έχει παράσχει συνδρομή σε 55 έρευνες για την εξάρθρωση δουλεμπορικών δικτύων που έχουν διεξαγάγει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μία από αυτές, με κωδική ονομασία «Ερμής», διεξήχθη στην Αθήνα στα τέλη Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαΐου η Europol ανακοίνωσε ότι θα στείλει στα hotspots Ελλάδας και Ιταλίας 200 ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, προκειμένου να εντοπίζουν ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιχειρούν να μπουν στην Ε.Ε. προσποιούμενοι τους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή