Οι πληρωμές προμηθευτών σε μετρητά το μεγαλύτερο πρόβλημα των capital controls

Οι πληρωμές προμηθευτών σε μετρητά το μεγαλύτερο πρόβλημα των capital controls

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων και τα νέα μέτρα που φέρνει για τις επιχειρήσεις ο νέος φορολογικός-ασφαλιστικός νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε ήταν το αντικείμενο της ηλεκτρονικής έρευνας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στα μέλη του. Η έρευνα διεξήχθη από τις 6 έως και τις 14 Ιουνίου 2016, με τη συμμετοχή 122 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ από όλους τους κλάδους δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι τραπεζικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εξακολουθούν –έναν χρόνο μετά την επιβολή τους και παρά τη σχετική χαλάρωση των περιοριστικών ρυθμίσεων που μεσολάβησε– να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 72% (ή περίπου 7 στις 10) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι οι περιορισμοί στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων επηρεάζουν ακόμα και σήμερα «Πολύ» (35%) ή «Αρκετά» (37%) τη λειτουργία της επιχείρησης. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει το ΕΒΕΘ (τον Αύγουστο του 2015), το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει ότι επηρεάζονται «Πολύ» ή «Αρκετά» από τους περιορισμούς στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων ήταν 83%.

Μείωση τζίρου

Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος, προκύπτει ότι ακόμη και σήμερα η μέση μείωση του κύκλου εργασιών τους, λόγω των capital controls, βρίσκεται στο -27% (έναντι -52% στην έρευνα του Αυγούστου 2015). Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρεάζουν «Πολύ» ή «Αρκετά» το 68% των επιχειρήσεων του δείγματος, έναντι 78% στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου 2015.

Περίπου 9 στις 10 (87%) από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία στη λειτουργία τους, λόγω των capital controls. Μεταξύ αυτών, το βασικότερο πρόβλημα που αναφέρεται είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές «τοις μετρητοίς», με αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών ή εμπορευμάτων [σε ποσοστό 74%, παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό (73%) που καταγράφηκε στην περυσινή έρευνα], ενώ ακολουθούν η αναφορά για δυσμενέστερους όρους συναλλαγών με προμηθευτές του εξωτερικού (61% έναντι 51% πέρυσι) και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες (51% έναντι 69% πέρυσι).

Περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από την επιβολή των capital controls. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται κυριαρχούν οι πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών (58% έναντι 57% πέρυσι), η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών (46% έναντι 28% πέρυσι) και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και οι ενέργειες marketing κ.λπ. (39% έναντι 31% πέρυσι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή