Σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα του Αμαζονίου

Σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα του Αμαζονίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινδυνεύει η βιοποικιλότητα στον Αμαζόνιο εξαιτίας της επιλεκτικής υλοτομίας, της κατασκευής εκτεταμένου οδικού δικτύου αλλά και των τρομερών δασικών πυρκαγιών χωρίς να έχει καταφέρει να δράσει ως προστατευτική ασπίδα η νομοθεσία που επιβάλλει στους γαιοκτήμονες να διατηρήσουν σε ποσοστό 80% την κάλυψη των γαιών τους σε δάση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος της γης.

Το 2012, η Βραζιλία ενεργοποίησε νόμο για να προστατεύσει τα δάση και να βοηθήσει στη θεσμοθέτηση σαφέστερων κανόνων για τους γαιοκτήμονες, τους καλλιεργητές σόγιας και άλλους παραγωγούς που με τις δραστηριότητές τους εισέβαλαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και άλλες ευαίσθητες περιοχές κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η κάλυψη πρέπει να παραμένει κατά 80% στις εκτάσεις του Αμαζονίου, κατά 35% στην κεντρική σαβάνα και κατά 20% στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, όπως έδειξε η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από διεθνείς ειδικούς στη βόρεια περιοχή Παρά της Βραζιλίας ακόμα και στις περιοχές που προστατεύονται από την εγχώρια νομοθεσία η αποψίλωση των δασών φτάνει το 45 έως 61%. Ενδεικτικά ο Τόμπι Γκάρντερ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, αναφέρει ότι «πολλά από τα δάση που παραμένουν όρθια ακόμα και σήμερα δεν είναι παρά σκιές των παρθένων δασών που κάποτε υπήρχαν σε αυτά τα γεωγραφικά σημεία» και συνεχίζει, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες της Βραζιλίας πρέπει να επαινεθούν αλλά υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που τις υπονομεύουν και απειλούν την αποτελεσματικότητά τους».

Χαρακτηριστικά, στην περιοχή της Παρά η απώλεια της βιοποικιλότητας αντιστοιχεί στην αποψίλωση 92 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων παρθένου δάσους, μία έκταση μεγαλύτερη από ολόκληρη την Αυστρία. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων που καταστρέφουν τις δασικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου κατά την περίοδο ανάμεσα στο 2006 και το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή