Η Apple «κλειδώνει» τις κάμερες στις συναυλίες

Η Apple «κλειδώνει» τις κάμερες στις συναυλίες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου ένα μήνα, η Adele αποφάσισε να διακόψει μια συναυλία της στη Βερόνα για να απευθυνθεί σε μια θαυμάστριά της που όχι μόνον χρησιμοποιούσε το κινητό για να μαγνητοσκοπήσει τη βραδιά, αλλά είχε το θράσος να τοποθετήσει και τρίποδο. Εξυπακούεται ότι το περιστατικό πήρε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, καθώς άλλοι θεατές με τα δικά τους κινητά τράβηξαν τη σκηνή, η οποία αναμεταδόθηκε αμέσως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η στάση της Βρετανίδας σταρ δείχνει την οργή που έχουν πολλοί τραγουδιστές, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς ακριβώς πρέπει να αντιδράσουν μπροστά στο κοινό που χρησιμοποιεί τις συσκευές για να καταγράψει τα πάντα. Θα σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν άπειρα αποσπάσματα στο YouTube και ότι έστω και τα κατακερματισμένα αυτά πλάνα περνούν τα μουσικά γεγονότα στην (ψηφιακή) Ιστορία. Τα τελευταία όμως χρόνια, με τη διάδοση των έξυπνων κινητών, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Aπό τη μια, υπάρχουν οι θεατές και, από την άλλη, οι «κινηματογραφιστές» που παρενοχλούν τους πάντες με το φως από τις οθόνες τους. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για τους καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν τραγούδια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, καθώς δεν καλύπτονται τα πνευματικά δικαιώματα.

Το θέμα έχει απασχολήσει πολύ τη μουσική βιομηχανία. Υπάρχουν συγκροτήματα που έχουν προκρίνει τη λύση να δίνουν στους θεατές στην είσοδο μιας συναυλίας μια ειδική θήκη στην οποία μπαίνει μέσα το κινητό. Αυτή «ξεκλειδώνει» μόνο μετά τη λήξη. Τελικά, την πιο αποτελεσματική μέθοδο την έχει βρει η Apple.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα Guardian, η διάσημη εταιρεία κατοχύρωσε πατέντα που θα εμποδίζει τα iPhone από το να μαγνητοσκοπούν συναυλίες. Η τεχνολογία βασίζεται στις υπέρυθρες ακτίνες. Σε μέρη όπου θα απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση θα τοποθετείται μια συσκευή που θα εκπέμπει υπέρυθρες ακτίνες. Η κάμερα του κινητού θα αναγνωρίζει τις ακτίνες αυτές και θα μπλοκάρει τη μαγνητοσκόπηση.

Το θέμα είναι βέβαια πώς θα αντιδράσουν οι χρήστες και αν θα θέλουν να έχουν ένα κινητό με αυτό το λογισμικό. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικές συναυλίες όπου δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα τόσο το κοινό όσο και οι καλλιτέχνες είχαν μια διαφορετική εμπειρία, διότι όλοι φρόντιζαν να ζήσουν τη στιγμή και να απολαύσουν τη μουσική και όχι να ασχολούνται με τη μικρή οθόνη που είχαν στα χέρια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή