Ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο για νέες επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο για νέες επενδύσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική επιδίωξη την εμβάθυνση, ενίσχυση και επέκταση των πολυδιάστατων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε χθες από την Αθήνα για το Πεκίνο και ακολούθως τη Σαγκάη, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να υπογράψει από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ κοινή δήλωση αναβάθμισης της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Η δήλωση θα έχει ένα πολιτικό μέρος, το οποίο αφορά την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ένα οικονομικό μέρος, το οποίο θα αναφέρεται στη συνεργασία στην τεχνολογία, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στις μεταφορές και στις υποδομές. Ο πρωθυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Κίνα οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως και ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος.

Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, τόνισε ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί «την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, στη βάση μίας νέας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, και την ολοκλήρωση του έτους ναυτιλιακής συνεργασίας. Να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε διάφορους τομείς αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις».

Οσο για τον σκοπό της επίσκεψής του και τις προσδοκίες, σημείωσε ότι «προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές», αλλά και «σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας – μία συνεργασία με μία παγκόσμια οικονομική δύναμη». Οσον αφορά τον τομέα της οικονομίας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά –κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα– και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα – κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή