Το «Αμερικανικό ειδύλλιο» του Φίλιπ Ροθ γίνεται ταινία

Το «Αμερικανικό ειδύλλιο» του Φίλιπ Ροθ γίνεται ταινία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν πάει πολύς καιρός από τότε που, σε αυτήν εδώ τη στήλη, γράφαμε για την πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Αγανάκτηση» (εκδ. Πόλις) του Φίλιπ Ροθ.

Τώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή μιας ακόμη κινηματογραφικής μεταφοράς βιβλίου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, για την ακρίβεια, ενός από τα κορυφαία του: του «Αμερικανικού ειδυλλίου» (επίσης από τις εκδόσεις Πόλις – όπως και όλα τα βιβλία του Ροθ), σηματοδοτώντας μάλιστα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Σκώτου ηθοποιού Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.

Ο τελευταίος κρατάει για τον εαυτό του και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του «Σουηδού» Σίμουρ Λιβόβ, του επιτυχημένου Αμερικανοεβραίου επιχειρηματία από το Νιούαρκ, ο οποίος παντρεύεται τη Μις Νιου Τζέρσεϊ 1949 (την υποδύεται η ωραιότατη Τζένιφερ Κόνελι), δημιουργεί την «απόλυτη αμερικανική οικογένεια», για να διαλυθούν όλα στον αέρα στην ταραγμένη Αμερική του ’60, όταν η πολυαγαπημένη του κόρη (την υποδύεται η πολύ καλή Ντακότα Φάνινγκ) προκαλεί θανατηφόρο τρομοκρατικό χτύπημα και στη συνέχεια μυείται σε σέκτα φανατικών οικολόγων.

Στο σημείωμά μας για την κινηματογραφική μεταφορά της «Αγανάκτησης», γράφαμε για το πόσο έχουν κακοπάθει στο σινεμά τα βιβλία του Ροθ: από την κάκιστη «Ταπείνωση» με τον Αλ Πατσίνο (ένα από τα πιο χαμηλά λογοτεχνικά σημεία του Αμερικανού συγγραφέα έτσι κι αλλιώς) έως την επίσης νωθρότατη «Ελεγεία» (βασισμένη στο εξαιρετικό «Το ζώο που ξεψυχά») με τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και την Πενέλοπε Κρουζ, και το λίγο πιο αξιοπρεπές αλλά συμβατικότατο «Αμερικανικό στίγμα» με τον Αντονι Χόπκινς, τη Νικόλ Κίντμαν και τον Εντ Χάρις.

Δεν έχουμε δει ακόμη την «Αγανάκτηση», το τρέιλερ όμως υπόσχεται πολλά, ενώ το «Αμερικανικό ειδύλλιο» θα προβληθεί το φθινόπωρο και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μυθιστόρημα – ποταμός, αποτυπώνει με σπαρακτικό όσο και ανατομικό τρόπο τη βίαιη αφύπνιση της Αμερικής του «χαμένου παραδείσου» και της αφέλειας του τελευταίου μισού της δεκαετίας του ’40 και εκείνης του ’50· ένα ξύπνημα απότομο για την πρώτη μεταπολεμική γενιά Αμερικανών, που δεν ήταν διόλου προετοιμασμένη γι’ αυτό που θα ακολουθούσε μέσα στη δεκαετία του ’60.

Στο μυθιστόρημα, γινόμαστε κοινωνοί της περιπέτειας του Λιβόβ μέσω του μόνιμου άλτερ έγκο του Ροθ, του Νάθαν Ζούκερμαν. Θα τον δούμε και στην κινηματογραφική διασκευή; Στο κινηματογραφικό «Αμερικανικό στίγμα» ο Ζούκερμαν εμφανίζεται, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του Ροθ. Η συνέχεια επί της οθόνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή