Το «καυτό» καλοκαίρι για την ΕΠΟ και την ελληνική διαιτησία

Το «καυτό» καλοκαίρι για την ΕΠΟ και την ελληνική διαιτησία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η διοίκηση της ΕΠΟ, μετά το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης, όπου ο διοικητικός απολογισμός ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία (88 υπέρ, έναντι 82 κατά), δείχνοντας ότι υπάρχει αποσυσπείρωση των δυνάμεων που στηρίζουν την υποψηφιότητα Γκιρτζίκη και δυναμική πλειοψηφίας στην πλευρά της επονομαζόμενης «αντιπολίτευσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περσινή Γ.Σ. που δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα, υπέρ του διοικητικού απολογισμού του Γκιρτζίκη ψήφισαν 134, κατά ψήφισαν μόλις 17 και «παρών» εννέα.

Με βάση αυτό το αποτέλεσμα που αποτελεί πλήγμα, η ηγεσία της ομοσπονδίας έρχεται αντιμέτωπη με σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να λυθούν με τρόπο συναινετικό, προκειμένου το νέο πρωτάθλημα να αρχίσει χωρίς εντάσεις.

Το βασικότερο ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις στη διαιτησία, που αποτελούν αίτημα της πλειοψηφίας των «μικρομεσαίων» ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και απαίτηση του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Η ΕΠΟ βάζοντας μπροστά την UEFA, κατά την πάγια τακτική της όταν θέλει να απορρίψει προτάσεις χωρίς να αναλάβει το κόστος της απόρριψης, «αχρήστευσε» ως ασύμβατη την «πρόταση Πανόπουλου», επειδή κατά την κρίση της παραβιάζει τη «σύμβαση διαιτησίας» με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Αυτό, όμως, που ζητούσαν οι ΠΑΕ είναι να έχουν λόγο στην επιλογή των προσώπων της ΚΕΔ που θα ασχολούνται με την αξιολόγηση, την επιλογή, τον ορισμό και τον έλεγχο των διαιτητών και παρατηρητών του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας.

Επίσης, ζήτησαν να έχουν δικαίωμα εξαίρεσης έξι διαιτητών από λίστα 30 που θα επιλέγει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και θα στέλνει στη Σούπερ Λίγκα.

Ο Παναθηναϊκός, σύμφωνος με αυτές τις θέσεις, προχώρησε ένα βήμα μπροστά και πρότεινε στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα πέντε ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη νέα ΚΕΔ (Μπίκας, Τεροβίτσας, Καλύβας, Σταθόπουλος, Σπ. Παπαδάκος).

Αυτή τη στιγμή η ηγεσία της ΕΠΟ, που έχει απέναντι τις μεγαλύτερες ΠΑΕ και Ενώσεις, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, να επωφεληθεί από ασυμφωνίες στους κόλπους της Σούπερ Λίγκας και να προβεί σε «ήπιες αλλαγές» προσώπων, που όμως δεν θα αλλάξουν επί της ουσίας τον τρόπο που λειτουργεί η ΚΕΔ, ούτε την εικόνα της διαιτησίας.

Οι αλλαγές αφορούν, τουλάχιστον προς το παρόν, τρία μέλη της ΚΕΔ. Τον πρόεδρο Γ. Καραμελίδη: Η αντικατάστασή του, εφόσον προχωρήσει, θα γίνει με άλλο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα χαίρει της εμπιστοσύνης του προέδρου της ΕΠΟ. Ηδη έχουν γίνει κρούσεις σε πιθανούς αντικαταστάτες.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη συμπλήρωση της θέσης του Χιου Ντάλας που έμεινε κενή έπειτα από τη μη ανανέωση της σύμβασής του. Τη θέση του Σκωτσέζου που ήρθε ως υπεύθυνος διαιτητών στη Σούπερ Λίγκα και μέσα σε τρεις μήνες παραιτήθηκε και περιθωριοποιήθηκε, θα πάρει ένας πρώην διαιτητής.

Ανοιχτό, τέλος, είναι το θέμα της παραμονής του Φρ. Σωμαρακάκη, του μέλους που είναι υπεύθυνο για τους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, αλλά όπως φάνηκε από νόμιμη τηλεφωνική υποκλοπή της ΕΥΠ, που είδε το φως της δημοσιότητας, συνομιλεί με «δουλικό ύφος», όπως το χαρακτήρισε ο Παναθηναϊκός, με τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού, Σ. Θεοδωρίδη, με αντικείμενο την είσοδό του στην ΚΕΔ το 2012!

Οσον αφορά τα πρόσωπα, ο Γ. Μπίκας είναι μια κοινά αποδεκτή λύση. Από την ΕΠΟ λένε ότι του έχει προταθεί η θέση του υπεύθυνου για τη Σούπερ Λίγκα, αλλά έχει αρνηθεί.

Κάποιοι που συνομιλούν μαζί του, υποστηρίζουν ότι ο λόγος της άρνησής του οφείλεται στο ότι θέλει να εξασφαλίσει τη μη επέμβαση στο έργο του και να έχει λόγο στην επιλογή των συνεργατών του στην επιτροπή.

Ενα άλλο όνομα που συζητείται είναι αυτό του Β. Τεροβίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή