Ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ., έντονη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ., έντονη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 11,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η τελευταία έρευνα «Εκτίμηση Πολιτικών Τάσεων» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του ’15, ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καθολική εκτίμηση ότι η διενέργειά του έβλαψε την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 28,5% (έναντι 25,5% στην προηγούμενη μέτρηση που είχε γίνει πριν από ένα μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17% (έναντι 17,5% πριν από ένα μήνα). Στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή με 8% (έναντι 7%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6% (5,5%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% (4,5%), η Ενωση Κεντρώων με 3% (4%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2% (2%), το Ποτάμι με 1,5% (2%), η Πλεύση Ελευθερίας με 1,5% (2,5%) και η Λαϊκή Eνότητα με 1,5% (1%).

Το 86% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, σε αντίθεση με μόλις το 7% που δηλώνει ικανοποιημένο. Το ενδιαφέρον είναι πως ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια, με το 69% να δηλώνει μη ικανοποιημένο από την κυβέρνηση (18,5% είναι ικανοποιημένοι).

Το 81% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 10,5% προς τη σωστή. Σε ανάλογο πνεύμα, το 80% θεωρεί ότι θα χρειασθεί να ψηφισθούν και νέα σκληρά μέτρα και μόλις το 9,5% εκτιμά πως ό,τι ήταν να ψηφισθεί έχει ήδη ψηφισθεί. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται συντριπτικά και στην παράσταση νίκης. Ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 52,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τις εκλογές θα κερδίσει η Ν.Δ. και μόλις το 16% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοψήφισμα

Το 63% θεωρεί ότι το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου έβλαψε τη χώρα και μόλις το 8% ότι την ωφέλησε, ενώ υπάρχει και ένα 25,5% που δηλώνει πως δεν επηρέασε τα πράγματα. Η ανάγνωση που κάνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ώς ένα βαθμό διαφορετική από αυτή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο και οι τελευταίοι στέλνουν ένα ανησυχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Το 81% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι το δημοψήφισμα έβλαψε τη χώρα, αλλά και η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 47%) θεωρεί ότι ήταν επιζήμιο για την Ελλάδα και μόλις το 17% ότι την ωφέλησε.

Σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ή επιστροφή στη δραχμή, το 53,5% θα ψήφιζε υπέρ του ευρώ και το 37% υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Υπάρχει ωστόσο μια τεράστια διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στους πρώτους η συντριπτική πλειονότητα (86,5%) είναι υπέρ του ευρώ (το 7% θέλουν τη δραχμή), στους δεύτερους το 49,5% είναι υπέρ του ευρώ και το 39,5% υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Αρνητική εξέλιξη θεωρεί η πλειονότητα των ερωτηθέντων την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Το 43% θεωρεί ότι το Brexit δεν θα αποβεί προς όφελος της Βρετανίας, ενώ το 40,5% το θεωρεί θετική εξέλιξη. Το ζήτημα βλέπουν αντίστροφα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (73% το θεωρούν αρνητική εξέλιξη και 16% θετική) και του ΣΥΡΙΖΑ (45% θετική εξέλιξη, 39% αρνητική). Το 51% θεωρεί ότι το Brexit θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα και το 21,5% θετικά. Και εδώ καταγράφεται μεγάλη διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς το 74% όσων ψηφίζουν Ν.Δ. θεωρεί το Brexit αρνητικό για την Ελλάδα, ενώ πολύ μικρότερο ποσοστό (48,5%) αυτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί αρνητικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή