Μπανγκλαντές: Αιματηρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Ντάκα

Μπανγκλαντές: Αιματηρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Ντάκα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιματηρή ήταν η λήξη ένοπλης ομηρείας σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, καθώς, κατά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν 20 όμηροι και έξι εκ των δραστών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Αρχικά, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι νεκροί είναι μόνο οι δράστες, ωστόσο σε νεότερη ενημέρωση, ο στρατός της χώρας έκανε γνωστό ότι σκοτώθηκαν και 20 εκ των πολιτών που κρατούνταν ως όμηροι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλοι είναι ξένοι.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, οι ένοπλοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση ενός ηγέτη της εκτός νόμου μαχητικής οργάνωσης Τζαμάατ-ουλ-Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές (JMB), ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα. Το ΙΚ είχε υποστηρίξει ότι μέλη του σκότωσαν 24 ανθρώπους, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία του Μπανγκλαντές.

Το χρονικό

Ένοπλοι επιτέθηκαν αργά χθες Παρασκευή στο εστιατόριο που βρίσκεται στη διπλωματική συνοικία της Ντάκα και συνέλαβαν ομήρους, μεταξύ των οποίων και ξένους, πριν η αστυνομία εισβάλει στο κτίριο και απελευθερώσει τους ομήρους.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, γύρω στις 21.20, τοπική ώρα, οι ένοπλοι δράστες μπήκαν στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery όπου συχνάζουν κυρίως ξένοι που διαμένουν στο Μπανγκλαντές και άνοιξαν πυρ.

Ένας αργεντινός μάγειρας που εργάζεται στο εστιατόριο έκανε λόγο περί μιας «σφαγής», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο C5N, λίγη ώρα αφότου κατάφερε να αποδράσει.

Ο Ντιέγο Ροσίνι δήλωσε ότι ήταν «μια φρικτή στιγμή» όταν «οι δράστες εισέβαλαν με σάκους που περιείχαν εκρηκτικά, βόμβες και χειροβομβίδες» κι άρχισαν «να πυροβολούν». Ο ένας «μου έριξε, αλλά δεν με πέτυχε», αφηγήθηκε και διευκρίνισε ότι κατάφερε να διαφύγει μαζί με άλλους.

«Δεν γνωρίζω πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε ακόμη ο Ροσίνι μιλώντας σε ένα άλλο τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής, το Todo Noticias.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μπανγκλαντές σκότωσαν έξι ενόπλους και διέσωσαν 13 ομήρους θέτοντας υπο τον έλεγχό τους το εστιατόριο της Ντάκα, όπου δεκάδες άνθρωποι είχαν συλληφθεί όμηροι χθες το βράδυ, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Η επιχείρηση τελείωσε. Η κατάσταση βρίσκεται πλήρως υπό έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρασιντούλ Χάσαν.

Έξι ένοπλοι που είχαν συλλάβει περίπου 20 ομήρους σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση ενώ 13 όμηροι διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι, δήλωσε επίσης ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Μπανγκλαντές σε ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον δύο αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, οι ένοπλοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση ενός ηγέτη της εκτός νόμου μαχητικής οργάνωσης Τζαμάατ-ουλ-Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές (JMB), ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα.

Νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων σε ένα καφεστιατόριο στη διπλωματική συνοικία της Ντάκα του Μπανγκλαντές, μετέδωσε το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται στη τζιχαντιστική οργάνωση. Το ΙΚ είχε υποστηρίξει ότι μέλη του σκότωσαν 24 ανθρώπους, κάτι που ποτέ δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία του Μπανγκλαντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή