Αρχισε η επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας

Αρχισε η επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ήρθε να ενισχύσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το πρωί της Παρασκευής. Το πρώτο βήμα έγινε τη Δευτέρα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε απολογητική επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε την Τετάρτη, καλώντας τηλεφωνικώς τον Ερντογάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ την Τρίτη και να ανακοινώσει ότι θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Τουρκία.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στα ζητήματα αποκατάστασης της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας των δύο πλευρών και επανεκκίνησης των στρατιωτικών επαφών τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στην εύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία μάχεται πρόσωπο με πρόσωπο με το Ι.Κ. και γι’ αυτό έχει γίνει στόχος των επιθέσεών του. Ο Ρώσος ομόλογος του, Σεργκέι Λαβρόφ, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στα συριακά εδάφη, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει στον Τσαβούσογλου το πόσο σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιούνται τα εδάφη της Τουρκίας από μαχητές του ISIS που μάχονται στη Συρία. Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά τον επόμενο μήνα, έτσι ώστε να επέλθει πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Κρεμλίνου και του Τούρκου ΥΠΕΞ, είναι εξαιρετικά πιθανό οι πρόεδροι των δύο χωρών να συναντηθούν πριν από τη συνάντηση του G20 τον Σεπτέμβριο στην Κίνα. Τέλος, αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», οι καμικάζι αυτοκτονίας σχεδίαζαν να κρατήσουν ομήρους πριν προβούν στην εκτέλεση των σχεδίων τους. Ωστόσο, αφού κίνησαν υποψίες λόγω του βαρέος ρουχισμού τους, ξεκίνησαν άμεσα την επίθεση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή