Οι μουσικοί συσπειρώνονται για τα πνευματικά δικαιώματα

Οι μουσικοί συσπειρώνονται για τα πνευματικά δικαιώματα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια σκηνή θα μπορούσε να χωρέσει τον Κωνσταντίνο Βήτα με τον Πασχάλη, τον Νίκο Βέρτη με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Χρήστο Νικολόπουλο με τον Θάνο Μικρούτσικο ή τον Διονύση Σαββόπουλο; Μπορεί η μουσική του καθενός να κινείται σε δρόμους διαφορετικούς, αλλά η «διαιτησία» φαίνεται ότι ένωσε τις φωνές τους σε μια διαφορετική «συναυλία» διαμαρτυρίας.

Οι παραπάνω δημιουργοί συνυπογράφουν με περισσότερους από 140 συναδέλφους τους επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Στην επιστολή τους οι δημιουργοί (συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές), οι οποίοι προέρχονται από όλο το φάσμα της μουσικής, διευκρινίζουν ότι στηρίζουν την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις κοινοτικές οδηγίες (Οδηγία 2014/26) για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών, αλλά στρέφονται εναντίον της διάταξης της «υποχρεωτικής διαιτησίας» με τους «χρήστες» της μουσικής (π.χ. ξενοδοχεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, εκδότες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων), η οποία δεν προβλέπεται, όπως λένε, στην Οδηγία.

Οι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι οι χρήστες θα καταφεύγουν στη διαιτησία, και μέχρι να καταλήξει η χρονοβόρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τα έργα τους θα εκτελούνται, οι χρήστες θα έχουν οικονομικό όφελος, θα ακυρώνεται κάθε ποινική διαδικασία, ενώ οι ίδιοι δεν θα αμείβονται.

Πρόταση

Οι δημιουργοί στην επιστολή τους προτείνουν «οι χρήστες να υποχρεούνται πριν από οποιαδήποτε χρήση να καταβάλλουν το ποσό της αμοιβής που ζητεί ο ΟΣΔ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης) και στη συνέχεια είτε μέσω δικαστηρίων είτε μέσω διαπραγματεύσεων με συλλογικούς φορείς να ορίζεται το οφειλόμενο ποσό».

Οι συνυπογράφοντες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Μίμης Πλέσσας, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Αννα Μπιθικώτση, ο Γιώργος Κατσαρός κ.ά., τονίζουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν εξάντλησε τη διαβούλευση για τον νέο νόμο (έληξε τον περασμένο Ιανουάριο) και ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και την επανέναρξη του διαλόγου. «Θέλουμε να συνεισφέρουμε δημιουργικά στον διάλογο αλλά είμαστε και διατεθειμένοι να παλέψουμε με κάθε μέσο για την προστασία του πνευματικού δικαιώματος», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή