Μέι και Γκόουβ στον αγώνα για την ηγεσία των Συντηρητικών

Μέι και Γκόουβ στον αγώνα για την ηγεσία των Συντηρητικών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ενα κόμμα στις φλόγες, γιατί πρέπει να βγει η Τερέζα». Με τον χθεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της, η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», που διαβάζεται ευρέως από τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της υπουργού Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Η Μέι, που ανήκε στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών αλλά υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., δήλωσε ότι αν εκλεγεί θα υλοποιήσει την απόφαση του Brexit.

Τόσο η Μέι όσο και ο βασικός αντίπαλός της Μάικλ Γκόουβ, έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 για την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Θα το κάνουμε όταν είμαστε έτοιμοι», είπε ο Γκόουβ, σε μια ομιλία στην οποία επιτέθηκε κατ’ επανάληψη στη θέση που είχε τηρήσει η Μέι υπέρ της παραμονής. «Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάποιος που επιχειρηματολόγησε υπέρ της εξόδου», προσέθεσε. «Θα βάλω τέρμα στην ελεύθερη μετακίνηση (υπηκόων Ε.Ε.), θα υιοθετήσω σύστημα πόντων αυστραλιανού τύπου και θα μειώσω τους αριθμούς (των ανθρώπων που εγκαθίστανται στη Βρετανία). Αυτή η χώρα ψήφισε αλλαγή και εγώ θα την υλοποιήσω».

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου UK in a Changing Europe, Σάιμον Ασεργουντ, εκτίμησε ότι οι διαφορές στον χειρισμό της εξόδου ανάμεσα στη Μέι και στον Γκόουβ «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σχετικά μικρές».

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδήγησε σε παραίτηση τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, ο οποίος ήδη δεχόταν σημαντική εσωκομματική αμφισβήτηση. Παρομοίως, το δημοψήφισμα οδήγησε στην εγκατάλειψη ενός δημοσιονομικού στόχου, του στόχου του πλεονάσματος για το 2020, ο οποίος φαινόταν ήδη άπιαστος. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί με το έλλειμμα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί με τον στόχο του πλεονάσματος ώς το τέλος της δεκαετίας», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος κάποτε θεωρείτο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον. Ο Οσμπορν έχει κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, στα όρια της εξαφάνισης, μετά το δημοψήφισμα, αλλά παραμένει ισχυρός πόλος στο εσωτερικό των Συντηρητικών και αναμένεται να εξαργυρώσει την υποστήριξή του προς τον ή τη νέα πρωθυπουργό με την ανάληψη του Φόρεϊν Οφις.

Η συναίνεση στη Βρετανία ότι οι διαδικασίες του άρθρου 50 πρέπει να ενεργοποιηθούν μόνον αφότου έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία με την Ε.Ε. δεν επεκτείνεται στην άλλη όχθη της Μάγχης. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε χθες ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν. «Η απόφαση ελήφθη, δεν μπορεί να καθυστερήσει ούτε να ακυρωθεί, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», είπε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, στο περιθώριο της τελετής για τα 100 χρόνια από τη μάχη της Σομ.

Αντίθετα, τη στήριξή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος προσέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, που αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. «Θα υποστήριζα οποιοδήποτε μέτρο θα βοηθούσε στην αντιστροφή της θέσης του βρετανικού λαού, την οποία πρέπει να σεβαστούμε αλλά για την οποία λυπούμαστε», είπε ο Μίροσλαβ Λαϊτσάκ. Στην Τσεχία, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν δήλωσε ότι επιθυμεί διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να επιβεβαιωθεί η θέση της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενδεχόμενο που αποκλείστηκε ευθέως και κατηγορηματικά από το γραφείο του Τσέχου πρωθυπουργού Σομπότκα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή