«Εξοδος» από μια χώρα χωρίς δεξιότητες

«Εξοδος» από μια χώρα χωρίς δεξιότητες

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο απίστευτο επεισόδιο της απόπειρας του Θ. Δρίτσα να αλλοιώσει τη σύμβαση που υπέγραψε το Δημόσιο με την Cosco για τον ΟΛΠ προστέθηκε στη μακρά αλυσίδα των αποφάσεων και ενεργειών του ελληνικού πολιτικού συστήματος, που δημιούργησε το κλίμα αναξιοπιστίας στο οποίο έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια η χώρα με δική της βούληση και πρωτοβουλία. Με αυτή την έννοια, δεν δείχνουν μεγάλη επαφή με την πραγματικότητα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μόνον αν δείξουν ιδιαίτερα καλή διάθεση και έχουν έντονο ενδιαφέρον (βλ. συμφέρον) οι Κινέζοι, το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα και της ακολουθίας του στη μακρινή χώρα έχει ελπίδες επιτυχίας. Αν, δηλαδή, πιστέψουν τη διαβεβαίωσή του ότι «θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας, η οποία από το 2006 διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση».

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τον συγκεκριμένο υπουργό του για τη στρατηγική του επιλογή, όπως και προηγουμένως δεν έχει ενημερώσει σε ανάλογες περιπτώσεις άλλους υπουργούς που αγωνίζονται καθημερινά και με πάθος να εδραιώσουν το κλίμα αναξιοπιστίας που χαρακτηρίζει την Ελλάδα στα μάτια των ξένων. Αυτούς δηλαδή από τους οποίους περιμένουμε επενδύσεις, μήπως και ανακοπούν η κρίση, η ανεργία, η κατηφόρα, η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για να βρουν καλύτερη τύχη, η παρακμή. Εκτός και αν για την κυβέρνηση, τα πάντα είναι προς θυσία στον βωμό της διπλοπροσωπίας, ή της διγλωσσίας και τριγλωσσίας με στόχο την παραμονή στην εξουσία, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο τρέφεται και θεριεύει η αναξιοπιστία.

Επί της ωμής πραγματικότητας τώρα, πολύ πρόσφατα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δύο εκθέσεις που προβάλλουν δύο τεράστια και δραματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας βέβαια. Η μία, από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) αναφέρεται στο μεγάλο έλλειμμα δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει το σύνολο των ενήλικων Ελλήνων, η άλλη, από την Τράπεζα της Ελλάδος που δείχνει με στοιχεία, το ποιοτικό και ποσοτικό μέγεθος της μετανάστευσης από το 2008 (από τότε η χώρα μπήκε σε ύφεση και οικονομική κρίση) ώς σήμερα. Τα ευρήματα των δύο ερευνών συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Ταυτόχρονα δείχνουν το εύρος και το βάθος των ανατροπών που είναι αναγκαίες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το 26,5% των ενήλικων Ελλήνων έχει πολύ μεγάλη δυσκολία κατανόησης κειμένου (ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 18,9%) και 5% είναι σε υψηλό επίπεδο (10,6% στον ΟΟΣΑ), το 17,4% δεν έχει εμπειρία στη χρήση των κομπιούτερ (10% στο σύνολο του ΟΟΣΑ) και το 47,9 είναι στο χαμηλότερο επίπεδο ικανότητας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση κομπιούτερ (42,9% στον ΟΟΣΑ), το 5,6% μόλις βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο σχετικά με τα Μαθηματικά (11,2% ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ). Οι επιδόσεις των γυναικών είναι γενικά καλύτερες από εκείνες των ανδρών στη χώρα μας και βεβαίως τα ποσοστά είναι καλύτερα για τις νεότερες ηλικίες. Κατά την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν για να βρουν εργασία από το 2008 ώς σήμερα ξεπερνά τις 427.000 άτομα (15-64 ετών), με βασικά κοινά χαρακτηριστικά τη μόρφωση και την επαγγελματική πείρα. Προς το παρόν, μάλιστα, δεν διαφαίνεται τέλος σε αυτή την τάση.

Τα συμπεράσματα από τα στοιχεία αυτά είναι αβίαστα. Πρώτον, η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλών δεξιοτήτων όσοι είναι σε θέση να κρίνουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση δεν δημιουργεί προσδοκίες βελτίωσης, ασχέτως της αύξησης του αριθμού των αποφοίτων από το Λύκειο. Δεύτερον, η απόσταση από τις χώρες με καλύτερο επίπεδο δεξιοτήτων θα μεγαλώνει συνεχώς, εφόσον δεν βελτιώνεται ουσιαστικά η εκπαίδευση. Τρίτον, η μετανάστευση των ημερών μας αφαιρεί από τη χώρα τα άτομα με δεξιότητες, που για τα περισσότερα το κράτος δαπάνησε μεγάλα κονδύλια να εκπαιδεύσει και αφήνει εκείνα που δεν έχουν. Τέταρτον, η μετανάστευση προστίθεται στην υπογεννητικότητα, που σημαίνει ότι το έθνος βαδίζει προς την εξαφάνιση. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε χρόνος ούτε χώρος για αναξιοπιστία, διγλωσσία και μπουρδολογία. Το αντιλαμβάνεται κανείς αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή