Το «τρίο του θανάτου», οι Ελληνες και οι Τούρκοι

Το «τρίο του θανάτου», οι Ελληνες και οι Τούρκοι

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της 5ης Ιουνίου σε εστιατόριο της οδού Keupstrasse στην Κολωνία έγινε ένα μάλλον ασυνήθιστο δείπνο. Συνδαιτυμόνες ήταν Τούρκοι και Ελληνες θύματα ή συγγενείς θυμάτων νεοναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία.

Συνέφαγαν «in memoriam» των δικών τους ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από σύγχρονους νοσταλγούς του Χίτλερ και συζήτησαν τρόπους και κινήσεις για την πλήρη διαλεύκανση των δολοφονιών που συντάραξαν τη Γερμανία και η υπόθεσή τους εκδικάζεται στο εφετείο του Μονάχου.

Δεν επέλεξαν τυχαία την Keupstrasse της Κολωνίας γι’ αυτήν τη συνάντηση Τούρκοι και Ελληνες. Σε αυτόν τον δρόμο με τα 120 τουρκικά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, εργαστήρια και μικροεπιχειρήσεις, οι νεοναζιστές τοποθέτησαν μια βόμβα με καρφιά σε ποδήλατο έξω από ένα τουρκικό κουρείο που ανατίναξαν με τηλεχειριστήριο, τραυματίζοντας 22 Τούρκους, για να ξεκινήσει έτσι μια μακάβρια αλυσίδα βομβιστικών επιθέσεων και δολοφονιών μεταναστών, ανάμεσά τους και του Ελληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη, από ακροδεξιούς νεοναζί, η οποία θα προκαλέσει αίσθηση διεθνώς και θα εκθέσει τις γερμανικές αρχές, που κατηγορήθηκαν για προσπάθεια προστασίας του ακροδεξιού χώρου.

Χρονικό των «συμπτώσεων»

Ηταν 9 Ιουνίου του 2004 όταν εκδηλώθηκε η βομβιστική επίθεση στην Κολωνία και τότε οι υποψίες, όλων πλην της αστυνομίας, στράφηκαν στους νεοναζί, αλλά οι δράστες δεν βρέθηκαν. Ενα χρόνο μετά, στις 15 Ιουνίου του 2005, θα δολοφονηθεί στο Μόναχο μέσα στο εργαστήριό του κατασκευής κλειδιών ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης από τις Σέρρες και στην αρχή, οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, στο οργανωμένο έγκλημα μέχρι και στις πιθανές σχέσεις με το κουρδικό PKK (!) και πάντως στο απυρόβλητο παρέμεναν οι νεοναζιστικές οργανώσεις, μολονότι είχαν δολοφονηθεί έως τότε στη Γερμανία άλλοι έξι Τούρκοι μετανάστες. Ούτε όταν μετά τον Βουλγαρίδη δολοφονηθούν άλλοι δύο Τούρκοι μετανάστες και μία Γερμανίδα αστυνομικός, οι Αρχές έστρεψαν την προσοχή τους στους νεοναζί.

Θα χρειαστεί να αυτοκτονήσουν δύο μέλη του ναζιστικού κόμματος NSU και να βρεθεί στη γιάφκα τους ένα πιστόλι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε έξι φόνους μεταναστών, ανάμεσά τους και του Βουλγαρίδη, για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Εκτός από το πιστόλι βρέθηκε και μία βιντεοταινία, στην οποία οι αυτόχειρες νεοναζί λοιδορούσαν ανάμεσα σε άλλους και τον Βουλγαρίδη, ενώ συνελήφθη και μια γυναίκα-μέλος της οργάνωσης, η Μπεάτε Τσέπε, η οποία συμπλήρωνε το «τρίο του θανάτου», όπως το αποκάλεσε ο γερμανικός Τύπος, και προσπάθησε με το που πληροφορήθηκε την αυτοκτονία των συντρόφων της, ανεπιτυχώς, να βάλει φωτιά στο σπίτι που χρησιμοποιούσαν, στην πόλη Τσβίκαου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, προτού φτάσει η αστυνομία.

Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της δίκης, της μεγαλύτερης με κατηγορούμενους ναζιστές μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης στη Γερμανία, και η ακροαματική διαδικασία, με βασική κατηγορούμενη την Τσέπε, η οποία κρατάει το στόμα της κλειστό, και συγκατηγορουμένους άλλα τέσσερα μέλη της οργάνωσης, συνεχίζεται και δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

«Η γερμανική παροιμία σύμφωνα με την οποία οι μύλοι της Δικαιοσύνης αλέθουν αργά ταιριάζει γάντι στην υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU», έγραψε στην ιστοσελίδα της η Deutsche Welle, σχολιάζοντας τη μεγάλη διάρκεια της δίκης –ξεκίνησε το 2013– την οποία αποδίδει, αφενός, στην πολύ μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, πίεση που αισθάνονται τα μέλη του δικαστηρίου να μην κάνουν λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβολή ή διακοπή της δίκης και, αφετέρου, στην προσπάθεια των δικαστών να ερευνήσουν τον ρόλο και την ευθύνη της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και των διωκτικών αρχών, που επί σειρά ετών οδήγησαν τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να αμαυρώσουν τη μνήμη των θυμάτων!

Η αισιοδοξία

Παρά τη βασανιστική διαδρομή της δίκης, ο αδελφός του Βουλγαρίδη, Γαβριήλ, ο οποίος ζει στο Μόναχο και παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση, δηλώνει, μιλώντας στην «Κ», αισιόδοξος. «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη αλλά είμαι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποια άκρη, είναι πολύ μεγάλο το γεγονός για να αποσιωπηθεί, άλλωστε δεν συμφέρει ούτε το γερμανικό κράτος», λέει χαρακτηριστικά.

Στο «δείπνο της Κολωνίας», ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης συνοδευόταν από τον Ελληνα ιερέα Απόστολο Μαλαμούση, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στον τόπο της δολοφονίας του αδελφού του και μάλιστα τέλεσε τρισάγιο παρουσία των Γερμανών αστυνομικών. «Συζητήσαμε με συγγενείς των άλλων θυμάτων για τις επόμενες κινήσεις μας μετά την ολοκλήρωση της δίκης. Ακούστηκαν προτάσεις να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το ομοσπονδιακό κράτος. Πρέπει να σημειώσω ότι η βαυαρική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες να βοηθήσει τους συγγενείς των θυμάτων, το κρατίδιο της Βαυαρίας μάς στήριξε», τονίζει με νόημα στην «Κ» ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή