Τα φτερά του μύθου

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη Χριστίνα Μαρτίνη μού τη σύστησε πριν από 15 χρόνια η Λητώ Καρακωστάνογλου, ως «μια φίλη, εξαιρετικά ταλαντούχα, που σχεδιάζει τα παπούτσια στον οίκο Louis Vuitton». Ακολούθησε η μετάβασή της στον Balenciaga, «δύο δύσκολα αλλά δημιουργικά χρόνια», όπως μου εκμυστηρεύεται σήμερα με μια αφοπλιστική απλότητα, στον μεσογειακό κήπο της στην Κέρκυρα, με μια κότα να περιφέρεται ελεύθερα στα πόδια μας. Στο νησί του Ιονίου βρίσκεται το ησυχαστήριό της αλλά και η γενέτειρα των Ancient Greek Sandals, των χειροποίητων σανδαλιών που κατέκτησαν τον κόσμο. Mε σχέδια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα –όπως τα Nikiforos gladiators που φόρεσε η Naomi Campbell σε πρόσφατη βρετανική Vogue–, ζηλευτή πελατεία –Michelle Williams, Gwyneth Paltrow, Rihanna, Jessica Chastain, Emma Watson– και δυνατές συνεργασίες, έχει κάθε λόγο να χαμογελά. «Πάντοτε θαύμαζα τις καλοντυμένες γυναίκες», λέει. Ως παιδί ακόμη εξωτερίκευε την αγάπη της για τη μόδα ζωγραφίζοντας πριγκίπισσες με λαμπερά φορέματα και φανταστικά παπούτσια. Ξεκίνησε σπουδές στο marketing, για να φύγει τελικά στο Λονδίνο, όπου πειραματίστηκε με μορφές τέχνης και σχεδίου, καταλήγοντας στο σχέδιο μόδας, με ειδίκευση στο footwear design από το prestigious Cordwainers. Στην πρώτη της δουλειά, στο εργοστάσιο Iris κοντά στη Βενετία, έμαθε την κατασκευή πολυτελών υποδημάτων. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα επιλέχθηκε από τον οίκο Louis Vuitton, όπου εργάστηκε για έξι χρόνια, προτού μετακινηθεί στον Balenciaga. Ενώ περίμενε το πρώτο της παιδί, πήρε την απόφαση να επιστρέψει, μαζί με το σύντροφό της, Απόστολο Πορσανίδη, product designer στη Rena Dumas, για να ζήσουν δοκιμαστικά στην Κέρκυρα και να απολαύσουν τον πρώτο χρόνο με το μωρό. «Σε αυτό το διάστημα, τα σανδάλια προχώρησαν και η Κέρκυρα έγινε σπίτι μας!» λέει η Χριστίνα.

Τα φτερά του μύθου-1

Η Χριστίνα Μαρτίνη στο καφεκοπτείο Cafetierra στην Κέρκυρα.

Τα φτερά του μύθου-2
Τα φτερά του μύθου-3
Τα φτερά του μύθου-4

Η ζωή στη φάρμα.

Τα φτερά του μύθου-5

Η θέα στο πέλαγος αναζωογονεί. «Το καλοκαίρι βρέθηκα στους Παξούς-Αντίπαξους. Τα τιρκουάζ νερά, τα λευκά σαν κιμωλία βότσαλα και οι συνθέσεις των πετρωμάτων ενέπνευσαν αβίαστα την επόμενη συλλογή».

Η ιδέα των σανδαλιών απασχολούσε το μυαλό της – είχε σκεφτεί πώς να τα εξελίξει σε ποιότητα και σχεδιασμό. Γνωρίζοντας τον Νικόλα Μίνογλου το 2008, βρήκε τον τέλειο σύμμαχο. «Έχοντας σπουδάσει στην Αμερική, ο Νικόλας παρατήρησε πως οι Αμερικανοί επιστρέφουν από την Ελλάδα με ελαιόλαδο και δερμάτινα σανδάλια, οπότε άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός εξαγωγικού brand χειροποίητων σανδαλιών. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προσφέροντας ο καθένας ό,τι γνωρίζει καλύτερα». Ολοκληρώνοντας την πρώτη συλλογή, έρχονται σε επαφή με τον Γιάννη Βαγενά, στο λονδρέζικο Rainbowwave της Μαρίας Λαιμού, και την παρουσιάζουν στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2011. «Περιμέναμε παραγγελίες για έως 1.000 ζευγάρια και πήραμε για περισσότερα από 6.000, από τα καλύτερα καταστήματα του κόσμου!» θυμάται. Έκτοτε η ομάδα μεγάλωσε, με 450 σημεία πώλησης σήμερα σε 60 χώρες και περισσότερα από 100 σχέδια, σε διαφορετικά είδη δέρματος. Από τη νέα συλλογή των AGS η Χριστίνα ξεχωρίζει τα σανδάλια με ημιπολύτιμες πέτρες, κοράλλια και γυάλινες χάντρες, που διακοσμούν το δέρμα ή σχηματίζουν βραχιόλια γύρω από τον αστράγαλο, ενώ μιλά με ενθουσιασμό για τις φετινές συνεργασίες, δυνατές κι ενδιαφέρουσες. Εμπνευσμένη από τα vintage pinball machines (φλιπεράκια), η συλλογή για το λονδρέζικο brand Peter Pilotto χαρακτηρίζεται από printed σανδάλια και gladiators με μεγάλα μεταλλικά στοιχεία. Με το μεξικάνικο label CARAVANA δημιουργήθηκε μια exclusive collection, «ένα mix των δικών μας κλασικών σχεδίων με μεξικάνικα στοιχεία, εμπνευσμένα από την αρχαία φυλή των Μάγια», εξηγεί. Η πρώτη, φτιαγμένη στο Μεξικό, διατίθεται στο κατάστημά τους στην Τούλουμ, ενώ η επόμενη, φτιαγμένη στην Ελλάδα, θα πωλείται στο Scorpios της Μυκόνου. Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με τη Μαρία Λαλαούνη, σε μια πολύτιμη συλλογή με επίχρυσα διακοσμητικά και θέμα το φίδι, διαχρονική πηγή έμπνευσης του οίκου ilias LALAoUNIS και σύμβολο που συναντάται συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Τα φτερά του μύθου-6

ΗΜια πανέμορφη κρυφή αυλή δίπλα στο γραφείο της.

Τα φτερά του μύθου-7

Βιβλιοθήκη στο γραφείο της Χριστίνας Μαρτίνη, που χρησιμεύει περισσότερο ως αρχείο για παλιά σχέδια AGS.

Τα φτερά του μύθου-8

Σανδάλια της Tulum collection, από τη συνεργασία Ancient Greek Sandals και CARAVANA, που διατίθενται στο net-aporter.com και στο Free Shop.

Τα φτερά του μύθου-9

Σανδάλι Low Gladiator, Ancient Greek Sandals for Peter Pilotto.

Τα φτερά του μύθου-10

Σανδάλι Thais.

Τα φτερά του μύθου-11

Σανδάλι Propilaia Snakes από την Ophion Collection AGS with ilias LALAoUNIS.

Η Χριστίνα, πιστή στη φύση της, ακολουθεί τη μόδα. Το στυλ της είναι χαλαρό μποέμ. Θαυμάζει τη Μiuccia Prada, την κεντρίζει το στυλ του Alessandro Michele του οίκου Gucci, ενώ περιγράφει τις συλλογές των Maria Grazia Chiuri και Pierpaolo Piccioli για τον Valentino ως ό,τι πιο όμορφο έχει δει. Όταν σχεδιάζει – ακόμη στο χέρι – ακούει γυναικείες φωνές, Dusty Springfield, Adele, Amy Winehouse, Alicia Keys… Ταξιδεύει συχνά, επιστρέφει στο Παρίσι, ενώ ονειρεύεται να βρεθεί στο Μεξικό και, οδηγώντας, να γνωρίσει τα πολύχρωμα χωριά του. Η ζωή της, όταν δεν δουλεύει, περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά, τη Δάφνη και τον Στέφανο. Ξυπνάει λίγο πριν τις 8, αφήνει το γιο της στο σχολείο και συνεχίζει για το γραφείο στην πόλη της Κέρκυρας, όπου σχεδιάζει, γράφει press releases και ασχολείται με το αισθητικό κομμάτι της εταιρείας. Στις 2 φεύγει για να παραλάβει τον Στέφανο και η υπόλοιπη ημέρα είναι με την οικογένειά της, «τσεκάροντας ενδιάμεσα email, για να μη μένω πίσω» (γελάει). Χαμογελάει αβίαστα, με τα παιδιά, τις κότες και τους κόκορες, ενώ χαλαρώνει με μια καλή σειρά, όπως το Vinyl. Έχει αδυναμία στο Instagram και συλλέγει μαξιλάρια, αγοράζοντας σε κάθε ταξίδι. «Στα είκοσι πέντε μου ήμουν ευτυχισμένη στο Παρίσι, αλλά στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου δεν θα ήθελα να μεγαλώνω τα παιδιά μου σε μια μεγαλούπολη. Είμαστε τυχεροί που ζούμε μέσα στη φύση, τρώμε αβγά απ’ τις κότες μας και μαρούλι απ’ τον κήπο μας».

ancient-greek-sandals.com

 

Photographer ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΕΝΤΟΥΛΗΣ (WINDOWLIGHT.GR)

Hair & Make up ΘΑΛΕΙΑ ΤΖΑΝΕΤΗ (WINDOWLIGHT.GR)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή