ΕΙΤΗΣΕΕ για την αποκάλυψη της «Κ»: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

ΕΙΤΗΣΕΕ για την αποκάλυψη της «Κ»: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοίνωση σχετικά με την προειδοποιητική επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών.

Σε αυτήν η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για «ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική κυβέρνηση» και επισημαίνει ότι μετά τις ενστάσεις της Κομισιόν «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπάρχει σειρά παραβιάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών».

«Η ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συντελεστεί από τις 16 Ιουνίου όταν ο αρμόδιος Επίτροπος Gunther Oettinger απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή (2016/2073 C2016 3581 final 16.6.2016) με παραλήπτη την κυβέρνηση της Ελλάδος ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τότε η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ευρίσκεται προ των θυρών. Η Προειδοποιητική Επιστολή εκδόθηκε μετά από μελέτη και εξέταση της πρώτης από μια σειρά εκκρεμών προσφυγών ενώπιον της Επιτροπής. Επίμαχο ζήτημα είναι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και γενικότερα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και, εν προκειμένω, της ΕΕΤΤ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι «γίνονται προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού να υποβαθμίσει το ζήτημα».

«Στο κείμενο που αριθμεί συνολικά 29 σελίδες (και η ύπαρξη του έχει επιμελώς αποκρυβεί από την κυβέρνηση) χρησιμοποιούνται ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις και γίνεται εκτενής αναφορά όχι μόνο στο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη) – το οποίο κατά την άποψη της Επιτροπής παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό πλαίσιο και τις σχετικές οδηγίες- αλλά και σε σειρά δηλώσεων, παρεμβάσεων και ενεργειών (κυρίως από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη)», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση «με την ρητή αναφορά ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές (που ουσιαστικά θα ανακαλούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο) τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση Αιτιολογημένης Γνώμης που οδηγεί σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι «η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή