Σε τροχιά γύρω από τον Δία τέθηκε το διαστημικό σκάφος Juno

Σε τροχιά γύρω από τον Δία τέθηκε το διαστημικό σκάφος Juno

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA ολοκλήρωσε σήμερα ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, με έναν αποφασιστικό ελιγμό ώστε να μπει στην κατάλληλη τροχιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί στη Γη.

Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το αναφερόμενο διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.

Παράλληλα, το Juno (Ηρα στα ελληνικά) θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία.

Η αποστολή έχει κοστίσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για να φτάσουν τα πρώτα σήματα από τον Δία στη Γη που στέλνονται και λαμβάνονται από τις κεραίες του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία, χρειάστηκαν 48 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα για να διατρέξουν την απόσταση των 860 εκατ. χιλιομέτρων μεταξύ Juno – Γης.

Το Juno διαθέτει και τρία ηλιακά «πτερύγια» που το καθιστούν το πιο μακρινό τροφοδοτούμενο με ηλιακή ενέργεια διαστημόπλοιο. Τα πάνελ αυτά μπορούν να παράξουν 500 watt ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει τα εννέα επιστημονικά όργανα του Juno (αρκετά κατασκευασμένα από Ευρωπαίους επιστήμονες) τα οποία θα εξερευνήσουν τον πλανήτη Δία από το εσωτερικό του μέχρι την ατμόσφαιρα.

Η μέχρι σήμερα αδιαπέραστη ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι διάσημη για τις τεράστιες θύελλες που μαίνονται σε αυτή, με πιο γνωστή τη λεγόμενη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια από τη Γη, αν και συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή